21. lipanj 2019.

PwC: Manjak kadrova košta privatne tvrtke u srednjoj i istočnoj Europi 358 milijardi eura svake godine

Najveći izazov privatnim tvrtkama u regiji srednje i istočne Europe (SIE) je sve veći manjak vještina što nepovoljno utječe na rast. PwC-ovo istraživanje 600 privatnih tvrtki i poduzetnika u 15 zemalja srednje i istočne Europe (EMEA Private Business Survey 2019) skreće pažnju na širi, rastući problem diljem regije.

Četvrtina ispitanih tvrtki izjavila je da ih manjak vještina svake godine košta više od 5 % prihoda, a PwC procjenjuje da manjak vještina regiju stoji 358 milijardi eura izgubljenih prihoda godišnje, samo iz sektora privatnih tvrtki. Kako bismo to bolje razumjeli, to je više od zbroja BDP-a Hrvatske, Mađarske i Slovačke.

- Manjak vještina koči tvrtke u ostvarenju njihovog punog potencijala. Ovaj problem djeluje na smanjenje prihoda i značajno utječe na gospodarski rast u SIE. Problemu doprinose sve stroža ograničenja vezana za imigraciju iz zemalja izvan EU, kao i emigracija zaposlenika s potrebnim vještinama na unosnije poslove u zapadnoj Europi i Rusiji. Štoviše, privatne tvrtke u SIE u borbi za zaposlenike suočene su s oštrom konkurencijom multinacionalnih kompanija koje imaju veće proračune i jak brand poslodavca. Demografski čimbenici također igraju ulogu, budući da regiju karakterizira niska stopa nataliteta, starenje stanovništva i gospodarske migracije - kaže Piotr Wyszogrodzki, PwC-ov voditelj usluga poduzetnicima i privatnim tvrtkama u regiji srednje i istočne Europe.

Odabir i upravljanje zaposlenicima ključni su za budući uspjeh svake tvrtke. No, u trenutnom okruženju, važnije je no ikad ranije pronaći ljude s potrebnim vještinama ili barem s potencijalom za njihovo usavršavanje. Za privatne je tvrtke ključno nastaviti dijalog s obrazovnim tijelima kako bi se uskladila potražnja privatnih i drugih tvrtki s očekivanjima društva i kvalifikacijama diplomanata.

Istraživanje je također pokazalo da više od polovice privatnih tvrtki u regiji SIE očekuje rast tijekom sljedećih 12 mjeseci, a samo 8 % očekuje niže prihode. Optimizam je najviši u Euroaziji (70 %), nakon koje slijedi Hrvatska (67 %), a najniži je u Rusiji (42 %) i Rumunjskoj (52 %).

- Moguće je da ova oprezna atmosfera odražava globalni predosjećaj da se nadvijaju olujni oblaci. Mnogi ekonomisti bilježe dokaze gospodarskog usporavanja u 2019. godini, za koje se čini da će se nastaviti, uglavnom pod utjecajem sporijeg rasta u Kini i nesigurnosti uzrokovane trgovinskim ratom između SAD-a i Kine. Zabrinutost zbog učinka Brexita, stabilnosti i slabost Eurozone u zapadnoeuropskim gospodarstvima također negativno utječu na povjerenje u regiji SIE - kaže Igor Lotakov, PwC-ov voditelj zadužen za klijente i tržišta SIE.

No, padovi često donose prilike, a tvrtke koje se rano pripreme i napreduju umjesto da se povlače, mogu imati iznimno velike koristi tijekom teških razdoblja i nakon što ona prođu. Tvrtke koje digitalnu transformaciju smatraju ključnom za prelazak u iduću fazu rasta i pravilno je implementiraju imaju stvarnu šansu za brži rast kad dođe do novog pozitivnog preokreta.“

Ohrabruje činjenica da 63 % ispitanika u istraživanju prepoznaje da će digitalizacija utjecati na dugoročnu održivost njihovih tvrtki. No, istraživanje sugerira da većina rukovoditelja (68 %) vidi digitalizaciju kao način za unapređenje procesa, a gotovo polovina ispitanika smatra je alatom za analizu podataka kako bi prilagodili proizvode i usluge. Čini se da ih samo 35 % ima sofisticiraniji pogled na digitalizaciju te je vidi kao način za razvoj sveobuhvatnih digitalnih rješenja koja potpuno zadovoljavaju potrebe klijenata.

Samo 23 % privatnih tvrtki u regiji SIE planira uložiti više od 5 % svojih ulaganja u digitalizaciju, u usporedbi s 35 % u drugim dijelovima Europe kao što je Skandinavija.

- Mnogo više privatnih tvrtki u SIE sada prepoznalo važnost strategije digitalne transformacije. Međutim, mnoge su još u početnim stadijima digitalizacije. Kako bi rasle u teškim vremenima, privatne tvrtke trebaju primijeniti digitalnu strategiju koja se bavi svakim područjem tvrtke, kako bi se zadovoljile trenutačne i buduće potrebe. Ako vlasnici i menadžeri ne razmišljaju strateški o načinu transformacije svojih tvrtki danas, riskiraju nepripremljenost za što god se dogodilo u budućnosti: digitalizacija, Brexit, recesija u punom zamahu ili sve troje. Sad je vrijeme za djelovanje - zaključuje Piotr Wyszogrodzki.