Aktualno
StoryEditor

PwC: Opća usmjerenost prema ekonomskom nacionalizmu utječe na istraživanja i razvoj

25. Listopad 2017.

Prema godišnjoj analizi potrošnje za istraživanje i razvoj u 1000 svjetskih javnih tvrtki koju je izradio PwC Strategy, godišnja svjetska korporativna potrošnja za istraživanje i razvoj prešla je granicu od 700 milijardi dolara godišnjih ulaganja.

Analiza pokazuje da se prošle godine korporativna potrošnja za istraživanje i razvoj povećala za stabilnih 3 %, što predstavlja oporavak nakon manje od 1%-og povećanja prije toga.

Rezultati globalnog istraživanja

Međutim, u globalnom istraživanju u kojem je sudjelovalo 562 rukovoditelja, voditelji istraživanja i razvoja izrazili su zabrinutost zbog sve užarenije retorike o ekonomskom nacionalizmu i njegovom potencijalnom učinku na lokacije gdje tvrtke ulažu u istraživanje i razvoj te način na koji provode inovacije.

Ukupno, 52 % ispitanika navodi da će opća usmjerenost prema ekonomskom nacionalizmu imati umjereni ili značajni učinak na napore njihovih kompanija na području istraživanja i razvoja.

>>>Tesla bi uskoro mogao imati ‘Made in China’ automobile

Velike kompanije već desetljećima provode dio aktivnosti istraživanja i razvoja izvan svojih matičnih zemalja. U 2015. godini utvrđeno je da 94 % velikih korporacija provodi svoje aktivnosti istraživanja i razvoja u više zemalja. Međutim, zbog sve veće pažnje koja se pridaje propisima i politikama izdavanja viza, mobilnosti radne snage i propisima koji se odnose na razmjenu znanja i tehnologija, neke kompanije počinju preispitivati koliko su njihove integrirane globalne inovacijske mreže održive.

Približno 33 % ispitanih rukovoditelja u istraživanju i razvoju navodi da su već počeli osjećati učinke ekonomskog nacionalizma na privlačenje i zadržavanje istraživačkih i razvojnih kadrova zbog ograničenja vezanih uz vize ili rad, bilo da gube zaposlenike, imaju na raspolaganju manje kadrova ili pri zapošljavanju većeg broja lokalnih kadrova.

Sudionici istraživanja vjeruju da su SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo i Kina najviše izloženi riziku od potencijalnih promjena politike koje mogu utjecati na ulaganja u istraživanje i razvoj.

Iako je gotovo 66 % ispitanika izjavilo da do sada nije osjetilo pritisak da promijene pristup inovacijama u svojim matičnim zemljama, 23 % je izjavilo da je već osjetilo takav pritisak u nekoj drugoj zemlji. Gotovo 50 % kompanija u Sjevernoj Americi planira unijeti promjene u svoje programe istraživanja i razvoja tijekom sljedeće dvije godine kao odgovor na promjenu političkog okruženja.

Tok kadrova u SAD-u i Ujedinjenom Kraljevstvu mogao bi biti izložen riziku novih promjena, a riziku bi mogao biti izložen i pad kineske korporativne potrošnje na istraživanje i razvoj i oslanjanje na inozemna ulaganja u istraživanje i razvoj. Kanada, Njemačka i Francuska vjerojatno će biti na dobitku ako protekcionističke politike postanu stvarnost.

- Bila je ovo godina uspjeha i padova u istraživanju i razvoju. Rekordne razine ulaganja, uz još neviđene odmake od usklađivanja između inovacija i poslovnih strategija. Nema sumnje da nesigurnost uzrokuje zabrinutost za srednjoročne i dugoročne planove, bez obzira na to slijedi li realnost strategije doista političku retoriku, komentirao je Barry Jaruzelski, principal Strategy&-a u američkom PwC-u.

>>>Amerikanci na liječenje rana od vatrenog oružja godišnje potroše 2,8 milijardi dolara

- Iako se ciljevi i razine ulaganja u korporativne inovacije vjerojatno neće promijeniti ako se ekonomski nacionalizam nastavi razvijati, globalni inovacijski model morat će evoluirati. U mnogim kompanijama, ono što je sad okretna, međuovisna mreža moglo bi postati skupina autonomnih centara koja će zapošljavati specijalizirane tehničke kadrove na lokalnim regionalnim tržištima i otvarati buduće centre za istraživanje i razvoj na regionalnim tržištima. To bi moglo značiti da će kompanije gubiti učinkovitost i imati veće troškove ako se time ne bude učinkovito upravljalo, komentirao je Jaruzelski.

26. travanj 2024 11:49