23. listopad 2018.

PwC u inicijativi koja se obvezuje na potrošnju električne energije iz 100 posto obnovljivih izvora

PwC se pridružio inicijativi RE100 koja se obvezuje na potrošnju električne energije iz 100 % obnovljivih izvora. Radi se o novom programu kompenzacija za putovanja zrakoplovom koji za cilj ima više pogodnosti i temelji se na strogim kriterijima. PwC-ov novi globalni angažman prema okolišu za smanjenje emisija ugljičnog dioksida, korištenje 100 % obnovljivih izvora energije za potrošnju električne energije i kompenzacija svih poslovnih putovanja zrakoplovom, dodatno su naglašeni članstvom u inicijativi globalnih tvrtki RE100, kojom se povećava globalna potražnja za obnovljivom energijom, a koju predvodi The Climate Group u partnerstvu s CDP.

>>>PwC: Ne možemo imati doba strojeva bez ljudi

Potičući učinkovitost kako bi se smanjio apsolutni ugljični otisak u cjelokupnom poslovanju naše mreže vezano za korištenje energije u uredima i na putovanjima, PwC će od srpnja 2018. godine kompenzirati sve emisije prouzročene putovanjem zrakoplovom i koristiti 100 % obnovljivih izvora za potrošnju električne energije te kompenzirati preostalo korištenje energije do srpnja 2022. godine. Obveza se odnosi na 21 PwC-ovo najveće društvo koja su u 2018. godini ostvarila 88 % prihoda, s tim da se tijekom vremena pokrivenost planira i proširiti.

PwC se pridružuje preko 150 velikih tvrtki na globalnoj razini koje ubrzavaju potražnju i isporuku obnovljivih izvora energije diljem svijeta obvezujući se na korištenje električne energije iz obnovljivih izvora u vlastitom poslovanju.

Brojna PwC-ova društva su na nacionalnim razinama već jako dugo postizale dobre rezultate u upravljanju svojim ugljičnim otiskom i uvođenju inovacija u svom sektoru. To uključuje i PwC u Ujedinjenoj Kraljevini koji je tijekom posljednjih 11 godina postigao smanjenje od 85 % na području emisija povezanih s korištenjem energije, te PwC Nizozemska koji je uveo interni trošak za ugljični dioksid. Novi angažman omogućuje PwC-u definiranje početne točke za postizanje dosljednog cilja u najznačajnijim dijelovima poslovanja na globalnoj razini.

Tijekom prošle godine, čak i razdoblju porasta PwC-ovog poslovanja, njegove emisije su bile u padu za 4 % (na 592.293 tCO2e), a emisije po zaposleniku smanjile su za 7 % (na 3,19 tCO2e). Tijekom posljednje tri godine, emisije po zaposleniku smanjile su za 14 % (s 3,69 na 3,19 tCO2e). Šezdeset posto električne energije koju koriste najveći poslovni segmenti PwC-a (s 88 % prihoda) poteklo je iz obnovljivih izvora, što je najviši postotak koji je do sada zabilježen unutar mreže.

- Smatramo da poslovni svijet, uz ostale dionike, ima ključnu ulogu u rješavanju društvenih izazova. Ovaj angažman za nas predstavlja prihvaćanje potrebe ubrzavanja promjena, a angažman pojedinih tvrtki, zajednički će biti ključ te promjene, rekao je Bob Moritz, globalni predsjednik PwC-a.

Osim što se PwC pridružio inicijativi RE100, preuzeo je i obvezu kompenziranja neizbježnih emisija povezanih s putovanjima zrakoplovom ulažući u niz mogućnosti dobrovoljnog smanjenja emisija ugljičnog dioksida. Projekti smanjenja emisija ugljičnog dioksida sprječavaju, smanjuju ili uklanjaju emisije stakleničkih plinova u svrhu kompenzacije emisija koje se drugdje događaju. Ulaganje u ove projekte PwC-u omogućava neposredan i pozitivan utjecaj.

>>> PwC: Svjetski gospodarski rast u 2018. na putu da postane najbrži od 2011. godine

Tvrtke u mreži PwC-a mogu birati iz portfelja kompenzacijskih projekata u skladu s lokalnim prioritetima. Uspostavljeni su strogi kriteriji kvalitete, uključujući potvrdu kompenzacija od neovisne treće strane, sukladno utvrđenom standardu ili protokolu. Projekti trebaju potaknuti višestruku korist, uključujući pomoć pri stvaranju tržišta obnovljivih izvora, podršku lokalnom ekonomskom i socijalnom razvoju odnosno stvaranju održivog okruženja.

U projektni portfelj spadaju rezervat bioraznolikosti na Borneu, vjetroelektrana u Turskoj, projekt štednjaka u Kini i projekt iskorištenja odlagališnog plina u državi New York koji generira električnu energiju za 18.000 domova i stvara 420 hektara novih močvarnih područja.

Projekti koje podržavaju PwC i drugi sveukupno su pomogli oko 3 milijuna ljudi, zaštitili ili obnovili 656.000 hektara šuma, proizveli 209.000 MWh čiste energije i stvorili preko 570 novih radnih mjesta.

- Iako je naš ugljični otisak prilično nizak, ipak je važno da poduzmemo određene aktivnosti kako bismo riješili problem emisija. Jednostavno je dobro poslovati učinkovito, a preuzimanje ovih angažmana odličan je način iskorištavanja i nastavka primjene pametnijih načina rada. U cilju ostvarenja zadane obveze, neizbježne emisije zbog putovanja zrakoplovom kompenzirat ćemo ulaganjima u visoko kvalitetne projekte, rekao je Colm Kelly, član tima globalnog rukovodstva PwC-a i predsjednik odbora za društvenu odgovornost.

Ova globalna ambicija jedna je od dvije koje su najavljene kako bi se pojačao utjecaj PwC-a na postizanje ekoloških i društvenih ciljeva, a nadovezuje se na ono što su društva diljem PwC-ove mreže već poduzela.

Mike Peirce, direktor za korporativna partnerstva u The Climate Group rekao je da pridruživanjem inicijativi RE100 i preuzimanjem obveze korištenja 100 % obnovljive električne energije za globalno poslovanje, PwC jasno daje na znanje da je obnovljiva energija sastavni dio poslovne strategije orijentirane prema budućnosti te da kao mreža društava u preko 150 zemalja, PwC šalje snažnu poruku da svijet poslovanja ima ključnu priliku povećati potražnju za čistom energijom diljem svijeta.