Aktualno
StoryEditor

Računalna magija učinila da sladoledi nestanu s naplaćenih računa i utaji se 1,4 milijuna kuna poreza

10. Rujan 2018.

Ugostitelji iz Rijeke, Krka i Punta kupili su ‘čaroban‘ računalni program za fiskalizaciju od informatičara koji je omogućio da se s već izdanih i naplaćenih računa preko elektroničnih naplatnih uređaja obrišu računalne stavke. Takvi izmijenjeni računi prosljeđivani su prema centralnom informacijskom sustavu nadležnog ministarstva.

Policija je provela kriminalističku istragu nad nekoliko tvrtki i osoba koje se bave ugostiteljstvom i slastičarstvom zbog sumnje da su utajili porez, krivotvorili račune i zlorabili informatičke programe.

>>> ‘Mastermind‘ za utaju poreza i fiktivnu preprodaju pobjegao na Tajland

"Postoji osnovana sumnja da je šestero okrivljenika, sve vlasnici ugostiteljskih objekata na području Rijeke, Krka i Punta od 1. siječnja 2017. do 31. svibnja 2018. s ciljem izbjegavanja plaćanja poreza od 41-godišnjeg osumnjičenika koji se bavi održavanjem informatičkih sustava kupilo računalne programe," piše Novi list.

Doznaje se kako postoji osnovana sumnja da se troje pravnih osoba okoristilo na štetu državnog proračuna u ukupnom iznosu od 1.407.468,00 kuna, dok je preostalo troje osumnjičenika posjedovalo inkriminirane programe za fiskalizaciju u svojim ugostiteljskim objektima.


Pratite Lider na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]

 


 

19. travanj 2024 05:35