Aktualno
StoryEditor

Računalnim odabirom 4901 stečajni postupak dodjeljen samo šestorici upravitelja

08. Prosinac 2017.

Stečajne postupke već zadnje dvije godine računalo slučajnim odabirom dodjeljuje stečajnim upraviteljima. No, kako i tehnologija može pogriješiti, vidljivo je u tome da je slučajnim računalnim odabirom do prošlog tjedna čak 4901 stečajni postupak dodijeljen tek šestorici stečajnih upravitelja, pokazuju podaci objavljeni na portalu 24 sata.

Ovakav način dodjeljivanja stečajnih postupaka uveden je radi sprečavanja namještenih dogovora između stečajnih sudaca i upravitelja.

Od ukupno 28.443 stečajnih upravitelja u Hrvatskoj, postoji nekolicina njih kojima nikad nije dodjeljen nijedan stečajni postupak. Ima stečajnih upravitelja koji su dobili pak po 200 slučajeva, ali ta brojka je neznatna u usporedbi sa šest vodećih upravitelja.

>>>Bjelovarski Elektrometal u stečaju: 465 radnika potražuje 7,8 milijuna kuna

Među njima je i Ivan Gjurašić kojem je u zadnje dvije godine dodijeljeno 1312 stečajeva,a slijedi ga Jelenko Lehki koji je dobio 913 stečajeva.

Da sustav ne funkcionira i da možda pogoduje kazao je i Mislav Kolakušić, sudac Trgovačkog suda u Zagrebu. Iz Ministarstva pravosuđa poručili su kako način izbora ovisi o opterećenosti stečajnih upravitelja te tvrde da se skraćeni stečajni postupci ne vode kao opterećenje za stečajne upravitelje, piše 24 sata.

27. travanj 2024 09:20