20. prosinac 2016.

Radenska preuzela Studenac, učvrstila položaj Kofola grupe u regiji

Slovenska Radenska je zaključila akviziciju lipičkog Studenca te je preuzela stopostotni udjel u toj tvrtki koja proizvodi tradicionalni brend mineralne vode, odvojeno su u utorak objavili Podravka i Radenska, koja je dio grupacije Kofola ČeskoSlovensko.

Podravka je o završetku transakcije izvijestila putem Zagrebačke burze, navodeći kako je s 20. prosinca cjelokupni poslovni udjel u Studencu prenesen na Radensku. Transakcijom je obuhvaćen i prijenos svih zaštićenih žigova Podravke kojima su označeni proizvodi iz programa pića, navodi se u obavijesti Podravke.

Radenska i Podravka ugovor o kupoprodaji Studenca potpisale su 20. rujna 2016. godine, a tom prigodom predstavnici dviju kompanija nisu željeli otkriti kolika je vrijednost transakcije, dok su neslužbene informacije govorile da je vrijedna devet milijuna eura.

Uvjeti ispunjeni

Sam ugovor je sadržavao niz uvjeta koje je trebalo ispuniti prije prijenosa vlasništva.

"Navedeni uvjeti su ispunjeni, Radenska je ispunjenjem financijskih uvjeta preuzela stopostotni udio dionica te je Studenac od danas i službeno član Kofola grupe", navodi se u priopćenju Radenske.

Tako su portfelju Radenske od danas i službeno pridruženi i prirodna mineralna voda Studenac, prirodna izvorska voda Studena te sirupi Lero.

>>>Radenska namjerava preuzimati brendove osvježavajućih pića u regiji

"Ovo preuzimanje dodatno učvršćuje položaj, kako Radenske, tako i čitave grupacije Kofola ČeskoSlovensko u jadranskoj regiji", ističe se u priopćenju.

Jačanje tržišne pozicije

Pritom se prenosi i kako je generalni direktor Radenske Marian Šefčovič prilikom zaključenja transakcije izrazio zadovoljstvo akvizicijom, naglašavajući koliko je važno ojačati tržišnu poziciju Radenske u Hrvatskoj i regiji.

"Učinit ćemo što je najbolje za Studenac, budući da volimo lokalne brendove i njihovu povijest. Međutim, Studenac treba osvježiti poslovanje, a to je nešto u čemu smo mi najbolji. Naša namjera je učiniti tvrtku još uspješnijom. Iskoristit ćemo sve elemente sinergije koje smo detektirali prilikom procesa spajanja, a kojih ima i više nego dovoljno. Imamo vrlo dobar lokalni tim koji posjeduje široko znanje o regiji, lokalni menadžment te naš regionalni menadžment zadužen za upravljanje cjelokupnom Adria regijom koji već radi na razvoju Studenca. Podravka je sve zaposlenike prebacila u Studenac, a mi ćemo ih zadržati kako bi proizvodni pogon i dalje radio", izjavio je Šefčovič.

Kofola ČeskoSlovensko jedan je od vodećih europskih proizvođača bezalkoholnih pića, sa sedam proizvodnih pogona i 2100 zaposlenika u Slovačkoj, Češkoj, Sloveniji, Hrvatskoj i Poljskoj.