Aktualno
StoryEditor

Radioaktivne toplice u Češkoj privlače bogate i bolesne

09. Ožujak 2018.

U Jachymovu, gradiću u Češkoj, nalaze se toplice gdje se posjetiteljima za nemali novac nudi kupka u radioaktivnoj vodi.

Brda koja okružuju Jachymov puna su uranija. U rudama uraninita iz Jachymova, Marie Curie otkrila je radij koncem 19. stoljeća, ali trebalo je pričekati kraj Drugog svjetskog rata i Sovjetski savez da rudarenje uranija uhvati maha. Na vrhuncu te rudarske pomame tijekom 1950-ih, 12 rudnika radilo je punom parom u i oko gradića, a rudari su bili uglavnom politički zatvorenici poput Zdeneka Mandrholeca, prenosi BBC.

Zdenek Mandrholec je 87-ogodišnjak koji je proveo 7 godina kao politički zatvorenik prisiljen da kopa uranijev smolinac u rudnicima Jachymova kako bi se hladnoratovska utrka u nuklearnom naoružanju mogla nastaviti.

- Bilo sunce, bilo snijeg, sjećam se da je unutra uvijek bila ista temperatura. Uvijek vruće, kaže Mandrholec i dodaje da su im Sovjeti činili što su htjeli.

>>>Daruvarske toplice: Vrhunac investicijskog ciklusa 2020. godine

Korišteni kao lako zamjenjiva radna snaga, zatočenici su bili izloženi radioaktivnom materijalu bez ikakve zaštite osim kombinezona i maski za lice. Nesreće su bile česte i nerijetko se događalo da se podzemni tunel uruši na nekog od zatvorenika koji su kopali u rudniku.

- Sjećam se da se strop jednom urušio na nekog čovjeka i strovalio ga u jednu od vertikalnih bušotina. Danima smo iskapali njegove ostatke, komadić po komadić, kaže Mandrholec s knedlom u grlu, brišući suze.

Rudnici u kojima je radio Mandrholec zatvoreni su prije nekoliko desetljeća. Svi osim jednog. Ali ondje se više ne traga za uranijem. Traži se radioaktivna voda.

Na ulazu u Jachymov stoji ogromno bijelo zdanje Radium Palacea, hotela s četiri zvjezdice i toplicama. Unutra se imućni gosti prešetavaju po crvenim tepisima u bijelim haljama. Neki od njih došli su tamo na liječenje. Vrlo alternativno liječenje. Kupka u vodi s radioaktivnim radonom, nusproduktom uranija. Ta voda godinama teče rudnicima gdje su nekoć robijali politički zatvorenici.

Iako se brčkanje u radioaktivnoj vodi ne čini kao izvrsna ideja, doktori koji rade u toplicama Radium Palacea tvrde suprotno.

>>>Neočekivani rekorderi i drugačije turističke priče: Daleko od mora broj noćenja raste do 300 posto

- Dvije su kliničke dobrobiti od kupanja u radonskoj vodi: prvo, ima protupalni učinak. Znamo da smanjuje inflamacije. Kao drugo, ima analgetski učinak, odnosno radi kao lijek protiv bolova s učincima sličnim morfiju, ali učincima koji traju puno duže, objašnjava Jindrich Masik, glavni liječnik u toplicama.

- Ima različitih razina zračenja. Za rad s pacijentima koristimo razinu zračenja koja im najviše odgovara, a to su vrlo male doze, pojašnjava doktor.

Posjetitelji hrle u toplice s različitim boljkama - od neuroloških do artritisa i gihta - u potrazi za olakšanjem od simptoma koji ih muče. Vaclav Pucelik pati od kronične upale zglobova i jedan je od Masikovih pacijenata koji se odlazi liječiti u toplice već 30 godina.

- Ništa mi nije ublažavalo bol, sve dok mi netko nije preporučio da probam radonsku kupku. Otad dolazim redovito svake godine, kaže Pucelik.

Terapija u toplicama traje 24 dana i Pucelik je već poznato lice osoblju luksuznog hotela. Prolazeći hodnicima, pozdravlja sve oko sebe i veselo odguruje drvena i staklena vrata oblijepljena prijetećim znakovima za radioaktivnost. S druge strane vrata, medicinske sestre hodaju u bijelim kutama između bolničkih pregrada unutar kojih se nalazi po jedna kada nalik na jacuzzi, gdje se pacijenti bućkaju u radioaktivnoj vodi.

>>>Stručnjaci Genosa došli do otkrića koje omogućuje personalizirano liječenje upalne bolesti crijeva

Teško je izbjeći kontrast mučne prošlosti i ekstravagante sadašnjosti. Ali to je nešto s čime se osoblje i posjetitelji toplica ne zamaraju. Mandrholec nema zamjerki ni prema toplicama što profitiraju od rudnika u kojima je on robovao, ni prema pacijentima koji ovamo dolaze kako bi pronašli olakšanje u ovom neobičnom sanatoriju nakon što im sve tradicionalne opcije liječenja propadnu.

- Prava je šteta da se ovaj materijal nije koristio prije, za Češku. Da je, mogli smo biti kao Švicarska, mogli smo imati tolike autopute i škole, mogli smo biti puno razvijeniji. Ovako je sve otišlo besplatno u Sovjetski savez, dok su Česi morali robovati za to, kaže Mandrholec.

Sjedajući u veliko predvorje hotela, Pucelik i Mandrholec, pacijent i politički zatvorenik, pružaju jedno drugome ruku i upoznaju se. U stisku ruke sreću se mučna prošlost i ekstravaganta sadašnjost rudnika u Jachymovu.

24. travanj 2024 19:03