Aktualno
StoryEditor

Radnici Dalmacijavina prosvjedom potražuju 64 milijuna kuna, pozivaju premijera u pomoć

21. Veljača 2018.

Radnici Dalmacijavina u Splitu upozorili su u srijedu prosvjednom šetnjom da im dosad nije isplaćeno 64 milijuna kuna tražbina koje su im priznate u stečajnom postupku nad tom tvrtkom.

Nakon okupljanja u splitskoj Trajektnoj luci ispred zgrade u kojoj je bilo sjedište te tvrtke, svoje nezadovoljstvo radnici su izrazili prosvjednom šetnjom Rivom te gradskim središtem do sjedišta Splitsko-dalmatinske županije i Županijskoga suda.

- Na otvaranju stečajnog postupka u svibnju 2012. za 552 radnika Dalmacijavina priznata su potraživanja od 75 milijuna kuna. Agencija za osiguranje radničkih potraživanja u slučaju stečaja je uplatila 11 milijuna kuna, a preostala 64 milijuna kuna radnicima dosad nisu uplaćena, rekla je novinarima Danica Stipović iz Nezavisnog sindikat Dalmacijavina.

>>>Bivša splitska tvornica Dalmacijavina nudit će lučke sadržaje za kruzere

Poručila je da je prosvjed radnika još jedan poziv predstavnicima državnih institucija, posebice predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću, da pomognu tim radnicima.

- Tražimo da nas premijer primi i molimo ga da se isplate potraživanja radnika koja su im priznata u stečaju jer su sve nekretnine Dalmacijavina koje su prodane nekretnine koje su radnici svojim radom stvorili, rekla je Stipović.

‘Zakonski smišljeni propisi‘

Po njezinim riječima, država im je sve to oduzela pretvorbom i pretvorila u državno, a zatim, kako se izrazila, "zakonski smišljenim propisima" dovela Dalmacijavino do stečaja.

- Dalmacijavino je pretrpjelo velike štete, radnici su podizanjem kredita sve to obnovili i na kraju je došlo do stečaja u kojem je država, također preko svojih tijela - Odbora i Skupštine vjerovnika, donosila ključne odluke, rekla je Stipović.

Dodala je kako je država mogla ispraviti pogrešne i donijeti pravilne odluke. Stečajna upraviteljica (Natalija Mladineo) odlučila je da više od 60 milijuna kuna ide na žiro račun Dalmacijavina koji je blokiran od države, te smatramo kako se država treba odreći tih sredstava jer ne mogu sva sredstva od prodanih nekretnina Dalmacijavina otići u državni proračun, rekla je Stipović.

Za petak, 23. veljače, najavljeno je ročište za, kako je rekla Stipović, razdiobu oko 70 milijuna kuna koji leže na depozitnom računu Trgovačkog suda, a prikupljeni su od kupaca nekretnina Dalmacijavina.

- Stečajna sutkinja nam je rekla kako će se to ročište održati pod osiguranjem policije, dodala je.

Promjena Zakona o pomorskom dobru

Odgovarajući na novinarska pitanja, Stipović je rekla kako od tog ročišta u petak ne očekuje ništa jer radnicima "nije lako objasniti da su oni prvi isplatni viši red, ali da nisu ništa dobili u stečajnom postupku". Objasnila je kako se po zakonu najprije podmiruju obveze stečajne mase i troškovi koji su nastali u stečaju, a to su "opet sredstva koja idu državi."

- Predlagali smo državi da promijeni Zakon o pomorskom dobru kojim nas je izvlastila zgrade u Trajektnoj luci u Splitu u kojoj je bilo naše sjedište, a država je donijela i Zakon o poljoprivrednom zemljištu po kojem su nam oduzete nekretnine u Drnišu i podržavila ih. Smatramo kako država sad može donijeti nekakav zakonski ili socijalni okvir kojim bi se pomoglo radnicima Dalmacijavina, istaknula je Stipović.

Dodala je kako je sve nekretnine Dalmacijavina država uprihodila u proračun. Također je rekla kako je u vrijeme stečaja tvrtke, koji još traje, država uprihodila oko 30 milijuna kuna jer je poduzeće i u tom razdoblju radilo s dobavljačima.

>>>Bačić pozvao Vladu da novi zakon o pomorskom dobru što prije uputi u proceduru

Dalmacijavino je u veljači 2015. prodano najvećem dioničaru tvrtke Viro grupa Marinku Zadri za 70,5 milijuna kuna. Početna cijena bila je 281 milijun kuna, ali na deset dražbi nitko nije kupio to poduzeće pa mu je cijena na svakoj sljedećoj bila manja.

Danica Stipović rekla je novinarima kako novi vlasnik Dalmacijavina nije predmet sadašnje rasprave o tom poduzeću jer je on to poduzeće kupio na natječaju i može raditi što god želi.

Regionalni povjerenik PPDIV-a (Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske) Ivica Blažević rekao je kako je taj sindikat poslao dopis predsjedniku Vlade Plenkoviću s prijedlogom da se organizira zajednički sastanak na kojem bi se rješavao problem radnika Dalmacijavina, ali još nije dobio odgovor.

>>>Viro Grupa: Gubitak 12,8 milijuna kuna, izvoz povećan za 212 posto

Izvijestio je kako se nedavno sastao s ministrom financija Zdravkom Marićem.

- Rekao sam ministru financija kako se čak ne mora u cijelosti isplatiti potraživanje radnika Dalmacijavina te da bi radnike zadovoljilo namirivanje 50 posto njihovih potraživanja. Politika je stvorila problem Dalmacijavina, politika za pet minuta može i riješiti taj problem, rekao je Blažević.

PPDIV je ministru mora, prometa i infrastrukture Olegu Butkoviću poslao dopis u kojemu predlaže da se uzmu u obzir ulaganja radnika i uprave u to poduzeće prije njegove pretvorbe i privatizacije.

- Znamo da se priprema novi zakon o pomorskom dobru i pomorskim lukama i - ako bi se u taj zakon ukalkulirala sva ulaganja u Dalmacijavino prije pretvorbe i privatizacije - onda bi postojala šansa da se radnici namire u cijelosti, istaknuo je Blažević govoreći o dopisu poslanom ministru Butkoviću.

23. travanj 2024 08:42