Aktualno
StoryEditor

Radnici Uljanika od sutra ponovno rade, no štrajk najavljuju sindikati javnih službi

19. Studeni 2018.

Radnici Uljanika koji su od 20. listopada u štrajku zbog neisplate plaća od utorka, 20. studenoga ponovno počinju raditi, a štrajk se stavlja u mirovanje do kraja mjeseca, kada slijede novi pregovori, potvrdio je za Hinu predsjednik Štrajkaškog odbora i čelnik Jadranskog sindikata Boris Cerovac nakon skupa radnika koji je u ponedjeljak održan s članovima Uprave.

>>>Radnici Uljanika počeli dobivati minimalac za rujan, ali štrajk se nastavlja

Cerovac je rekao kako Štrajkaški odbor ostavlja mogućnost ponovnog štrajka i prije kraja studenog, ako kako se problemi nastave.

Navodi i kako radnici nemaju dovoljno novca za prijevoz i marendu te kako bi "vodeći kadar trebao pripaziti na pristup radnicima kod dodjeljivanja posla i kod dogovora o odrađivanju istog".

Uprava i dalje ne daje informacije kada će radnicima biti isplaćena puna plaća za rujan te plaća za listopad.

A dok je jedan štrajk u mirovanju, sindikati javnih službi spremaju se na ulicu 28. studenog jer su propali pregovori s Vladom o povećanju plaća. Kako piše Hina, štrajkat će svakog tjedna po jedan dan (idući 4. i 13. prosinca) do ispunjenja njihovih zahtjeva.

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem najavila je kako će sindikati raditi sustavne pritiske na Vladu kako bi plaće zaposlenih u javnim službama bile veće.

- Serija od puno manje udaraca može dovesti do razgovora i konačnog rješenja, rekao je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec. Istaknuo je kako sindikati zaposlenih u javnim službama traže rast plaća od 5,8 posto, kolika je projekcija rasta plaće u RH u idućoj godini.

Upozorivši kao vlada štedi na zapošljavanju liječnika, učitelja, socijalnih radnika i drugih, predsjednica Sindikata socijalne skrbi Jadranka Dimić je rekla kako je samo u sustavu socijalne skrbi, prije odluke o zabrani zapošljavanja, bilo 8800 zaposlenika da bi ih sada bilo 1727.

- Vlada našim zaposlenicima u sustavu nudi mrvice koje su ostale u proračunu - tri posto. To je iznos od 150 do 200 kuna i s takvim iznosom se neće spriječiti egzodus mladih i obrazovanih ljudi iz sustava, upozorila je.

>>>Sindikati javnih službi ne pristaju na Vladin prijedlog povećanja osnovice plaća od 2 posto

Vezano uz ideju HUP-a da se višak radne snage iz javnog sektora prebaci u privatni sektor, predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić upozorio je kako je to nastavak višegodišnje priče i "izvitoperenog pogleda" da je javni sektor nevažan i štetan te treba smanjiti javnu i državnu potrošnju.

- To govori da su ti umovi toliko izbrazdani iskrivljenom sviješću koji zovemo ideologija ili neoliberalizam, čiji je glavni sadržaj da je javna potrošnja nešto što je uvijek štetno, pretjerano i treba je stalno smanjivati kako bi se smanjivali porezi u zemlji i mogli se ostvarivati veći profiti, rekao je.

15. travanj 2024 06:42