13. travanj 2019.

Radnička prava u Kini: Radi se 12 sati dnevno, šest dana u tjednu

Posjet kineskog premijera Hrvatskoj, a posebice spasonosni potencijal kineskog kapitala hrvatskom gospodarstvu, ovih su dana glavna vijest u domaćim medijima. U Kini je pak aktualna tema radničkih prava, ugroženih sve većim zahtjevima poslodavaca.

Kompanija JD, Alibabin konkurent i kineski div sektora logistike i e-commerca, svoje radnike dovodi do ludila. Poslan im je e-mail koji ih upozorava kako se od njih očekuje više zalaganja i samoinicijative u traženju dodatnih zadataka, "bez obzira na poziciju, zdravlje, obitelj i dosadašnje radne uspjehe". Ti radnici, većinom iz odjela korisničke službe, već sada su, prema vlastitim riječima, iscijeđeni kao prženi krumpirići. Rade šest dana tjedno, po 12 sati dnevno (najmanje), prekovremeno se ne plaća dodatno, no poslodavac i dalje očekuje veći angažman.

Također, JD se obrušio na radnike s "većim plaćama", postavljajući im ultimatum - ili uzmite niže plaćeno radno mjesto ili svoje mjesto prepustite mlađima koji za nas predstavljaju manji trošak. Trenutno zapošljavaju 150 tisuća ljudi, a u planu je rezanje 12 tisuća radnih mjesta.

Udarnički režim rada Volontiranje kod poslodavca je povreda radnikovih prava na plaću i to je ‘rad na crno’uzdigao je rastuću kinesku tehnološku industriju, no sve veći apetiti doveli su do pobune među iscrpljenim radnicima koja se zasad vodi samo na društvenim mrežama i blogovima, piše Quartz.

Usporavanje kineskog gospodarskog rasta zabrinjavajuća je činjenica za kompanije, no državna politika istovremeno je usmjerena poticanju žena da rađaju više djece, buduće radne snage. Kompanije pritom ne pokazuju mnogo obzira za privatne živote svojih djelatnika, njihovo zdravlje i obitelj, pokazuje to i činjenica kako je sve više radnika tvrtke JD koji rade na proviziju. Korporativna je politka, naime, da se ne potiče nerad i zabušavanje, a nagrađuje naporan rad. U takvim uvjetima bolje je biti samac, stoji u jednom komentaru na društvenim mrežama.

Pitanje radničkih prava nije novost u Kini, u proteklih godinu dana mediji su izvještavali o brojnim slučajevima u kojima su startup radnici i programeri umrli od preiscrpljenosti radom, piše Inc42.com, a kineska kultura rada u tech kompanijama koja se naziva 996 (rad od 9 ujutro do 21 navečer, 6 sati tjedno) ima brojne kritičare.

No među njima nije i šef Alibabe Jack Ma, koji naporni prekovremeni rad naziva "blagoslovom za mlade radnike", navodeći kako će im to donijeti siguran uspjeh, kako prenosi The Globe and Mail. Zbog takve je politike Alibaba završila na listi kompanija s najgorim uvjetima rada.

Na kraju, postavlja se pitanje radi li čovjek da bi živio ili živi da bi radio. Bio on Kinez ili Hrvat.