Aktualno
StoryEditor

Radničko vijeće 3. maja zabrinuto: Kašnjenja u gradnji, manjak materijala, slanje radnika na terene

05. Veljača 2018.

Radničko vijeće Brodogradilišta 3. maj je na konstituirajućoj sjednici, na kojoj je za predsjednika ponovno izabran Juraj Šoljić, iskazalo zabrinutost zbog stanja u tvrtki, za sudbinu radnika i samog  3. maja,  posebice zbog kašnjenja gradnji novih brodova, nedostatka materijala i upućivanja radnika na teren izvan mjesta rada, izvijestili su u ponedjeljak iz Radničkog vijeća Brodogradilišta 3. maj.

U Radničkom vijeću smatraju da su za nastalo stanje najviše odgovorni Uprava i vlasnik brodogradilišta. Zabrinuti su zbog stanja u knjizi narudžbe i ugovorenih poslova. Traže da se hitno plati materijal za novogradnju broda br. 528 te da se radnici upućeni na teren odmah vrate na poslove i gradnje u 3. maju.  Uz hitno plaćanje dobavljača, traže i povrat pozajmice za Grupu Uljanik.

>>> Brodogradilište 3. maj: U devet mjeseci 695,3 milijuna kuna prihoda, dobit 466.000 kuna

Iz Radničkog vijeća zatražili su i poseban izvještaj o ispunjenju stavki iz Ugovora o prijenosu dionica na Uljanik, koje se odnose na investicijsko ulaganje, učešće novog vlasnika i knjigu ugovorenih poslova.

„Radničko vijeće će sukladno pozitivnim propisima i zakonima i u skladu s pravilima djelovati na očuvanju društva i djelatnosti. Ovim putem, kao predstavnici radnika, tražimo da se od strane odgovornih stvore uvjeti i da se nastavi kontinuirana proizvodnja, jer je ona jedini jamac opstojnosti i brodograđevne djelatnosti 3. maja“, naveli su iz Radničkog vijeća.

Prema  podacima iz priopćenja, u Radničko vijeće izabrano je šest članova Sindikata metalaca Hrvatske – Industrijskog sindikata (SMH-IS), tri su člana iz Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije (SIKD), a dva iz  Sindikata 3. maja.

>>> U novom broju Lidera: 3. maj prijeti da povuče u propast Uljanik i cijelu brodogradnju

Za predsjednika Radničkog vijeća izabran je Juraj Šoljić, koji je povjerenik SMH-IS u brodogradilištu,  dok je zamjenik Veljko Todorović, a obojica su već obavljali te dužnosti. Na istoj sjednici za predstavnika radnika u Nadzornom odboru brodogradilišta imenovan je Juraj Šoljić.

Kako se ističe iu priopćenju, Šoljić je još prije četiri mjeseca ostavkom na članstvo u Nadzornom odboru bio ukazao na probleme u Grupi Uljanik te je poručio vlasnicima, državi i javnosti da bi način vođenja tvrtke mogao učiniti upitnima isplatu plaća i normalno funkcioniranje brodogradilišta.

20. travanj 2024 12:25