Aktualno
StoryEditor

[FOTO] Radwan Joukhadar: Bolnice mi duguju mjesecima

04. Srpanj 2019.

Božica Lapić vjerojatno je malo požalila svoj raniji poziv prisutnima na Lider investu u Vukovaru da se slobodno obrate Ministarstvu gospodarstva s upitima i komentarima, s obzirom da je tijekom okruglog stola o stvaranju pozitivnog investicijskog okružja u Istočnoj Hrvatskoj morala istrpjeti gnjev većeg dijela sobe prema sporoj i neefikasnoj državi. Radwan Joukhadar, predsjednik Uprave Medical Intertradea d.o.o., istaknuo je kako mu veliki broj državnih bolnica duguje mjesecima za sve isporučene lijekove, medicinske proizvode i potrošni medicinski materijal.

Nedugo nakon toga i gradonačelnica Iloka Marina Budimir odlučila je prozvati državu u ime Joukhadara kojeg je okarakterizirala kao poslodavca kakvog se samo može poželjeti. Vidno uzrujana, Budimir je izrazila nevjericu maćehinskim ponašanjem države prema takvim poslodavcima. Zrinka Čobanković, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo i regionalni razvoj Vukovarsko-srijemske županije, poručila je da Slavonija, za razliku od nekih drugih dijelova Hrvatske, može ponuditi turizam kroz cijelu godinu, komentirajući skoro održavanje Dana hrvatskog turizma po prvi put u Slavoniji. Podsjetila je i na nemalih 2,7 milijardi kuna ugovorenih europskih sredstava u Vukovarsko-srijemskoj županiji od čega će dobar dio biti utrošen na poboljšanje infrastrukture. Odgovarajući na komentar da se europske novce previše troši na javnu infrastrukturu, premalo na poticanje poduzetništva, rekla je da infrastruktura predstavlja ključnu osnovu za razvoj svega ostalog, ali i priznala da neće biti lako plaćati održavanje sve te infrastrukture kada jednom bude završena.

Da u istočnoj hrvatskoj regiji ima i dobrih priča, pokazala je Gordana Odor, predsjednica Uprave Borova rekavši da tvrtka koja je pretrpjela oko 2,3 milijardi kuna ratne štete danas zapošljava oko 650 ljudi, posluje pozitivno i ulaže u povećanje vlastite proizvodnje. Umjesto zdvajanja nad prošlošću, Borovo je okrenuto stabilizaciji i unaprjeđivanju poslovanja, poručila je.

Ako su država i lokalna uprava i samouprava problem, financije nisu, ako je suditi prema Borisu Čaglju, iz Hrvatske banke za obnovu i razvoj. Kako je rekao, kapitala ima u izobilju i cijenom se približio razinama u Europskoj uniji, o čemu su poduzetnici oduvijek sanjali. HBOR je usmjeren na ‘krpanje rupa‘, odnosno financiranje projekata kakvi obično nisu toliko interesantni komercijalnim bankama, a u slučaju Istočne Hrvatske sada dominira financiranje poljoprivrede.

Vrlo je u regiji aktivan i PPD koji intenzivno radi na plinofikaciji i modernizaciji regionalne plinske infrastrukture, pojasnio je Marko Horvacki Zivalov iz PPD-a izloživši pritom i neke druge aktivnosti kompanije u regiji kao što su proizvodnja povoljne energije za poslovne subjekte, stipendiranje mladih, dodavši da se razmatra i izgradnja  LNG punionice na Dunavu.

Profesor na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Slavko Krajcar potvrdio je golem energetski potencijal regije i njene iznenađujuće dobre rezultate u području privatne proizvodnje energije. Vukovarsko-srijemska i Osječko-baranjska županija sjajno stoje u pogledu proizvodnje solarne energije, biomase, bioplina i kogeneracijskih elektrana, stoga je profesor pozvao državu da napravi okvir i pusti poduzetnike da rade.

18. travanj 2024 20:08