Aktualno
StoryEditor

Raiffeisen našao riskantan način da smanji troškove izlaska iz Rusije

21. Prosinac 2023.
Raiffeisen Bank

Raiffeisen Bank International pronašao je način, iako riskantan, da smanji troškove izvlačenja svog novca iz Rusije.

Austrijska banka priopćila je da je ušla u zamjenu imovine s Rasperiom, kompanijom u vlasništvu Olega Deripaske. Ruska podružnica banke platit će oligarhu nešto više od 1,5 milijardi eura u zamjenu za njegov 28-postotni udio u austrijskom građevinskom poduzeću Strabagu.

Dogovor izgleda kao zamjena novca koji bi inače zapeo u Rusiji, za vrijednu offshore imovinu koja se ne bi se mogla koristiti u vlastitoj zemlji. No, bit će potrebno odobrenje Kremlja ali i austrijskih regulatora, koji su zamrznuli Deripaskin udio u Strabagu nakon što je Rusija započela invaziju na Ukrajinu.

Nije nevažno i to da Raiffeisen plaća neobično visoku premiju od 43 posto za svoj manjinski udio u Strabagu. Da je banka htjela izvući 1,5 milijardi eura gotovine iz Rusije, pravila Kremlja prisilila bi je da iznos smanji za 50 posto i još ruskoj vladi plati porez od 10 posto.

Time bi se vrijednost od 1,5 milijardi eura smanjila na nekih 680 milijuna eura. Umjesto toga mogla bi imati imovinu vrijednu 1,1 milijardu eura, uz implicirani gubitak manji od 30 posto. 

27. travanj 2024 08:40