Aktualno
StoryEditor

Rajski dokumenti otkrili novo porezno ‘utočište‘ Applea

07. Studeni 2017.

Najveći svjetski porezni obveznik, Apple, ima način za izbjegavanje plaćanja poreza na dobit u iznosu od nekoliko milijardi dolara, a riječ je o tome da tvrtka većinu svojih gotovinskih rezervi drži na otoku Jersey koji se nalazi u skupini Kanalskih otoka smještenih u kanalu La Manche.

Prema pisanju portala Independent, većina Appleovih neoporezivih offshore gotovinskih rezervi je preseljena na otok, što kompaniji omogućava da izbjegne plaćanje milijarde poreza diljem svijeta, međutim iz kompanije tvrde da ovakav način poslovanja ne umanjuje poreze koje moraju plaćati.

>>>‘Rajski dokumenti’ otkrili različite kontroverze, prokazali najbogatijeg političara Srbije

Apple je tako i dalje najveći porezni obveznik u svijetu koji godišnje plaća oko 26 milijardi funti poreza na dobit. Nedavno curenje informacija vezanih uz Rajske dokumente otkrilo je mnogo detalja vezanih uz svijet offshore financija. Izgleda da je Apple do 2014. godine iskorištavao rupe u poreznima zakonima SAD-a i Irske, poznate kao double Irish zahvaljujući čemu su preko irske podružnice uspjeli sakriti oko 55 posto svojih prihoda.

Rupa u zakonu im je omogućila da, umjesto plaćanja poreza na dobit od 12.5 posto u Irskoj, odnosno 35 posto u SAD-u, plaćaju porez na dobit po stopi od 5 posto inozemnih prihoda.

Nakon što je EU 2013. najavila istragu Appleova irskog aranžmana, irska vlada je donijela odluku da tvrtke koje posluju na njihovom području više ne mogu biti ‘bez državljanstva‘ kada je riječ o plaćanju poreza.

Kako bi održali stopu poreza koju plaćaju niskom, Apple je morao pronaći offshore financijski centar koji bi služio kao rezidencija za njihove irske podružnice. Rajski dokumenti pokazuju da se Apple odlučio za Jersey, najveći u skupini Kanalskih otoka na kojima korporativna porezna stopa za strane tvrtke iznosi 0 posto.

>>>‘Rajski dokumenti’: Procurilo 1,4 terabajta poreznih tajni bogataša i korporativnih divova

Dokumenti pokazuju da dvije Appleove ključne irske podružnice navodno drže većinu Appleove gotovine, što im omogućuje da izbjegnu plaćanje poreza diljem svijeta. Iz Appleovih financijskih izviješća je vidljivo da su u ovoj godini imali prihode od oko 44.7 milijardi dolara izvan SAD-a, od čega su stranim vladama platili samo 1.65 milijardi poreza, što odgovara stopi od oko 3.7 posto, a to je manje od šestine prosječne stope.

Biznis u Jerseyu je otkriven nakon što je Appleov pravni savjetnik u ožujku 2014. poslao upit Applebyu, vodećem svjetskom offshore financijskom društvu povezanom s Rajskim dokumentima, u kojem ga je zanimalo koje koristi bi Apple mogao imati od različitih offshore jurisdikcija, kao što su Britanski Djevičanski otoci, Bermuda, Kajmanski otoci i drugi. Odgovor Applebya je glasio da irska tvrtka može obavljati poslove upravljanja bez da podliježe oporezivanju u matičnoj zemlji.

>>>Cyber napad na offshore tvrtku: Superbogataši strepe od objave financijskih detalja

Apple je na dokumente koji su procurili u javnost reagirao tvrdnjom da tvrtka plaća svaki dolar koji duguju u svakoj zemlji diljem svijeta. U podužem priopćenju naglasili su da je tvrtka ponosna na ekonomske dopirnose koje donosi zemljama i zajednicama u kojima posluje.

- Kao najveći porezni obveznik na svijetu platili smo više od 35 milijardi dolara poreza na dobit u posljednje tri godine. Vjerujemo da svaka tvrtka ima obvezu platiti porez koji duguje i ponosni smo na ekonomske doprinose koje donosimo zemljama i zajednicama u kojima poslujemo. Prema sadašnjem međunarodnom poreznom sustavu, dobit se oporezuje na temelju gdje je vrijednost stvorena. Apple plaća poreze u zemljama diljem svijeta temeljno na tom principu, stoji u izvješću.

04. svibanj 2024 03:56