Aktualno
StoryEditor

Rakar: Uhićenje zaprešićkog hakera veliki je uspjeh policije, pobjeda u ‘bitki uzbrdo‘

26. Travanj 2018.

Uspjeh. Tako bi jednom riječju Marko Rakar, politički konzultant i IT stručnjak, okarakterizirao rad policije koja je sudjelovala u uhićenju devetnaestogodišnjeg Hrvata, vlasnika najvećeg svjetskog ilegalnog internetskog servisa za kibernetičke napade, Webstresser.org.

- Ako je točno da je policija tri-četiri godine tragala za počiniteljem, to je veliki uspjeh. To su ljudi koji se skrivaju iza raznoraznih mreža, kao u filmovima. Pronaći takav trag je iznimno teško, a često i nemoguće, pojašnjava Rakar.

Osposobljavanje mreže za lansiranje DDoS napada kakav je bio servis Webstresser u stvarnosti košta jako malo. Uglavnom se radi o softverskom napadu u kojem se zarazi na desetine tisuća računala koji potom funkcioniraju kao ‘spavači‘, koji se mogu aktivirati na zahtjev onoga tko upravlja softverom. Najteži je posao distribucija tog softvera dok je DDoS napad vrlo jednostavna stvar, ističe Rakar.

>>>Hrvat vlasnik najvećeg ilegalnog internet servisa za kibernetičke napade

- Policija je suočena s tehnološki superiornim protivnikom. To su visoko motivirani ljudi, nerijetko iznimno inteligentni koji mogu utrošiti i po 18 sati dnevno da se bave time. Školovati policiju je dugotrajan proces i bitka uzbrdo, zapravo. Kriminalci su obično uvijek jedan korak ispred tehnološki, i policiju zaista treba pohvaliti, izjavio je Rakar.

Tijekom provođenja DDoS napada, koje je omogućavao Webstresser, napadač daljinski upravlja povezanim uređajima spojenima na internet te usmjerava veliku količinu internetskog prometa prema određenoj web stranici ili internetskoj platformi, što za posljedicu ima usporavanje rada web stranice žrtve ili njezinu potpunu nedostupnost te tako korisnici internet servisa nisu u mogućnosti pristupiti različitim online uslugama, recimo bankama.

>>>Kibernetički napadi nagrizaju profite američkih i europskih kompanija

Svaki korisnik Webstressera mogao je platiti naknadu putem online platformi za plaćanje ili u kriptovalutama poput Bitcoina te mu je za iznos već od 15 EUR na raspolaganje stavljena infrastruktura koja omogućuje DDoS napade na web stranice po izboru korisnika. Kao što su najavili iz policije, pristup Webstresseru trenutno je onemogućen.

- Jedan od najvećih problema zasigurno im je bio pranje novca. Sama infrastruktura ne košta mnogo, tu je riječ o preotetim računalima kojima je lako upravljati. Prebacivanje sredstava koje su zaradili preko servisa vjerojatno je bio najskuplji dio operacije. Najvjerojatnije su počinitelji napravili neku grešku. Da nisu, bilo bi ih beskrajno teško otkriti, zaključio je Rakar.

16. travanj 2024 07:00