Aktualno
StoryEditor

Rambo Amadeus primiče kraju gradnju solarnog jedrenjaka koji ‘čuva Jadran, preobraća gliseraše‘

12. Svibanj 2018.

Crnogorskog umjetnika Antonija Pušića, poznatijeg kao Rambo Amadeus, generacije s prostora bivše Jugoslavije dobro znaju kao otkačenog i provokativnog glazbenika koji već desetljećima uspješno privlači medijsku pažnju svojim tekstovima i društvenim stavovima. Sam sebe je znao predstavljati kao glazbenika, pjesnika i medijskog manipulatora. Međutim, malo tko zna da je Rambo bivši profesionalni jedriličar i ekološki aktivist, koji je prije dvije godine pokrenuo projekt obnove 100 godina starog broda, koji pretvara u solarni jedrenjak kojeg je nazvao Solarni Retro Jedrenjak.

[caption id="attachment_341262" align="aligncenter" width="750"] Foto: Youtube[/caption]

Solarni paneli na palubi preko baterija pokreću elektromotor prilikom uplovljavanja i isplovljavanja. Glavni cilj njegovo projekta je, kako je napisao na društvenim mrežama ‘pokazati kako već neko vrijeme postoji raspoloživa, pristupačna tehnologija koja omogućuje da uživamo u čarima Jadrana i nautičkog turizma, krstareći neograničeno, a da pri tom ni u najmanjoj mjeri ne zagađujemo ni more ni zrak‘.

Rambo Amadeus želi pokazati kako se može ploviti i istovremeno biti ekološki osviješten.

- Jedrenje nije snobovsko zajebavanje preskupim brodovima i razmetanje pred sirotinjom koja se brčka u moru. Jedrenje je poezija kretanja. Ovaj brod će biti ogroman poticaj za promjene navika. Ako preobrati samo jednog gliseraša da pređe s benzina na vjetar, učinili smo prvi, najvažniji korak za očuvanje Jadrana, rekao je Rambo Amadeus.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=5&v=03YLAnWTwfw

Solarni jedrenjak trebao bi biti spreman za plovidbu Jadranom ovog ljeta. Sredstva za gradnju skupio je putem crowdfounding kampanje.

- Prikupljeno je oko 15 tisuća dolara. Naravno, da nije UNDP fondacija preuzela financiranje dobrog djela projekta na sebe, još bi imali samo goli trup broda. Brod još nije gotov, mada smo sada u završnoj fazi.  Puno stvari je ispalo skuplje nego smo predvidjeli, pa se čitav proces malo rastegao. Ne mogu se zakleti da će biti sve gotovo do 1. srpnja. Ne želim ništa obećavati, ne volim ispasti budala. No, prvih mjesec dva nakon što ga porinemo, testirat ćemo brod i pribavljati potrebne dozvole – odgovorio nam je Pušić. Upozorio je ranije da razvoj turizma, posebno nautičkog, doprinosi zagađenju mora. Što je zanimljivo, Rambo je diplomirao na PMF-u turizam.

[caption id="attachment_341263" align="aligncenter" width="750"] Foto: Youtube[/caption]

Njegov solarni jedrenjak neće ići u čarter, ali će se na njemu u početku održavati kratke, popodnevne škole jedrenja, dok se ne uvjeri u performanse broda. Rambo kaže da ima puno ideja, ali, dok ne realizira ovu, ne želi misliti o sljedećoj.

Na njegovo službenoj web stranici ramboamadeus.com objavljen je detaljan i živopisan opis cijele ideje i realizacije projekta.

18. travanj 2024 14:43