Aktualno
StoryEditor

Ramljak najavio novi kredit za Agrokor, ne zna se hoće li Sberbank sudjelovati

29. Svibanj 2017.

Nakon sastanka s predstavnicima ruske Sberbanke, predvođenim drugim čovjekom Maksimom Poletaevim, Vladin povjerenik za Agrokor Ante Ramljak izjavio je kako im je predstavljen novi model financiranja i ponuđeno sudjelovanje u njemu, o čemu bi se ruska banka uskoro trebala očitovati. Riječ je o tzv. roll-up modelu u kojem se za svaku kunu novog duga isti toliki (ili manji) iznos starog duga dobiva senior status, odnosno prvenstvo naplate. Sastanak je, rekao je Ramljak, bio otvoren i konstruktivan, a predstavnici Sberbanke su informirani o tijeku procesa restrukturiranja Agrokora.

>>> Sberbank: Nastavak financiranja Agrokora ‘uvjetovan razinom suradnje’

- Normalno je da Sberbank iskazuje zabrinutost. Njima je ta shema novog kreditiranja s roll-upom prihvatljiva, ali još će je analizirati jer ovo je bio prvi sastanak na kojem se to ponudilo. Zadovoljni su izašli sa sastanka jer su dobili informacije o financijskim pokazateljima pojedinih kompanija koji će biti sve bolji s obzirom na početak turističke sezone – rekao je Ramljak.

Istaknuo je i kako je novo financiranje Agrokora osigurano i ako Sberbanka u njemu ne bude sudjelovala, te da je interes kreditora velik. Koliko je točno velik, odnosno koliki će biti iznos novog kredita i koje banke će ga odobriti, trebalo bi se znati do kraja tjedna nakon što se o aranžmanu izjasni i privremeno Vjerovničko vijeće.

>>> Vlada i Sberbank razgovaraju o nastavku financiranja Agrokora

Ramljak je rekao da se sa Sberbankom nije razgovaralo o državnim jamstvima niti o konkretnim iznosima s kojima bi ruska banka eventualno sudjelovala u novom kreditiranju Agrokora. U procesu novog kreditiranja trebale bi sudjelovati domaće i strane banke, a i prethodni kredit od 80 milijuna eura koje su Agrokoru odobrile domaće banke također bi trebao ući u roll-up model.

24. travanj 2024 22:59