Aktualno
StoryEditor

Ramljak: Operativni rezultati u 2017. daju veliku nadu u sklapanje nagodbe

09. Listopad 2017.

Operativni rezultati kompanija u 2017. daju veliku nadu u sklapanje nagodbe s vjerovnicima kazao je u ponedjeljak izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak ocjenjujući da gaji optimizam za buduća zbivanja s obzirom na pozitivne trendove u ovogodišnjem poslovanju Agrokora.

"Ovo daje temelj, sada znamo odakle počinjemo. Operativni rezultati za devet mjeseci 2017. godine pokazuju vrlo pozitivne trendove. Na kraju, kako idu rezultati nakon ljetne sezone, daju nam jednu veliku nadu za optimizam", istaknuo je Ramljak odgovorivši na upit kako procjenjuje vjerojatnost sklapanja nagodbe s vjerovnicima nakon danas iznesenih podataka.

>>> Ramljak: Oko milijardu kuna krivo prikazanog novca išlo je za mondena putovanja, privatne troškove

Dodao je da operativni rezultati pojedinih kompanija pokazuju dobar oporavak. "Tako da, što se tiče nagodbe i kreditora, i kako oni gledaju na to, mislim da oni jako dobro znaju izračunati kolika je vrijednost cijele grupe i prema tome će se odrediti, i siguran sam, prihvatiti nagodbu prema tim vrijednostima", rekao je, ponovivši još jednom da je budućnost Agrokora kao cjelovitog koncerna ovisiti o rezultatu postupka izvanredne uprave, odnosno o samoj nagodbi.

Govoreći o otpisu potraživanja dobavljača koja su nastala prije otvaranja postupka izvanredne uprave, Ramljak je podsjetio da su mali dobavljači isplaćeni gotovo u cijelosti, a da će ostali sigurno morati otpisati dobar dio svojih potraživanja.

Oni koji su potpisali sporazum o tzv. roll up kreditu, dobit će 35 do 40 posto svojih starih potraživanja, a oni koji nisu puno manje, možda 15-tak posto, i to će im se smatrati avansom do sklapanja nagodbe, pojasnio je Ramljak.

Konsolidirani gubitak Agrokor Grupe, koja obuhvaća Agrokor d.d. i povezana društva, za 2016. godinu iznosi 11,04 milijardi kuna, dok je u 2015. taj gubitak, nakon prepravljenih izvješća, bio 3,6 milijardi kuna, stoji u revidiranom financijskom izvješću koje je u ponedjeljak prezentirao izvanredni povjerenik Ante Ramljak.

>>> Todorić: Sve je magla, nijedan euro ne nedostaje i Agrokorov dug se zna

Ranija uprava Agrokora za 2015. iskazala je konsolidiranu nego dobit na razini grupe od 1,17 milijardi kuna. Razlika između ranije iskazane i danas objavljenog rezultata za 2016. tako iznosi 4,78 milijardi kuna.

Ukupna imovina Agrokora zadnjeg dana 2016. bila je 41,75 milijardi kuna, te je bila 10,3 milijardi manja nego što pokazuje izvješće za 2015. Ukupnu imovinu krajem 2015. revizori su smanjili za 752 milijuna kuna, na 52 milijarde kuna.

Ukupne obveze Agrokor grupe, prema revizorskom izvješću, iznosile su na kraju 2016. godine 56,28 milijardi kuna. Prepravljeno izvješće za 2015. govori o konsolidiranim obvezama od gotovo 55 milijardi kuna, naprema 45,3 milijarde, koliko je iskazala prijašnja uprava. To je razlika od 9,7 milijardi kuna.

Ukupni kapital Agrokor grupe na kraju 2016. bio je negativan, odnosno evidentiran je gubitak iznad vrijednosti kapitala od 14,5 milijardi kuna.

Krajem 2015., prema revizorima, koncern je imao gubitak iznad visine kapitala od 2,9 milijardi kuna, dok je ranija uprava u svom izvješću iskazivala kapital u plusu od 7,5 milijardi kuna.

Kako stoji u revizorskom izvješću, kapital Agrokor grupe smanjen je za 2015. i 2016. za 22 milijarde kuna.

Iako su izvještaji pripremljeni po načelu neograničenosti poslovanja, jedini način da Grupa na nastavi poslovati je kroz sklapanje nagodbe.

20. travanj 2024 01:46