Aktualno
StoryEditor

Ramljak: Preustroj Agrokora može se očekivati za godinu i pol dana

17. Svibanj 2017.

Izvanredni povjerenik hrvatske vlade za tvrtku Agrokor Ante Ramljak isključio je u srijedu u Beogradu mogućnost da ovaj koncern ode u stečaj i ocijenio da se preustroj Agrokora može očekivati u sljedećih godinu do godinu i pol dana, doznaje Hina iz izvora bliskih sudionicima sastanka održanog u vladi Srbije.

Ante Ramljak boravi u Beogradu, a tema razgovora s visokim dužnosnicima srbijanske vlade, Gospodarske komore (PKS) i vodstvom Agrokorovih poduzeća u Srbiji bili su planovi za stabiliziranje poslovanja tog koncerna u regiji.

Sastanak u vladi Srbije počeo je oko 15 sati iza zatvorenih vrata, potvrđeno je da će se nitko od sudionika razgovora neće obraćati javnosti, a kasnije u srijedu očekuje se priopćenje iz ureda potpredsjendika vlade Srbije i ministra trgovine i turizma Rasima Ljajića, koji je bio domaćin sastanka.

>>> Plenković: Nisam znao za krizu u Agrokoru

Prema ranijim informacijama iz tima Ante Ramljaka koje su prenijeli mediji u Srbiji i Hrvatskoj, u Beogradu su planiran i sastanci s upravama tvrtki Merkator S, Dijamant, Mg Mivela i Frikom, koje su najznačajnije u poslovnom sustavu Agrokora u Srbiji.

Sastanku u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, osim resornog ministra Ljajića, nazoče i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, te predsjednik Gospodarske komore Srbije Marko Čadež, a tema sastanka će biti stabilizacija poslovanja Agrokora u Hrvatskoj, Srbiji i drugim zemljama regije. Ljajić je ranije novinarima rekao da je Ramljak o istoj temi već razgovarao s predstavnicima Agrokorovih poduzeća u BiH i Sloveniji.

Na pitanje je li neka od Agrokorovih tvrtki u Srbiji zatražila pomoć od vlade Srbije, on je rekao da su intervenirali za Mlekoprodukt (Zrenjanin) i da im je isplaćena jedna rata duga, kao i da im poslije toga nijedna druga tvrtka nije tražila pomoć.

>>> Ministri Srbije, Crne Gore, BiH i Slovenije najavili ‘regionalnu poruku za slučaj Agrokor’

Hrvatski sabor je usvojio zakon, tzv. "lex Agrokor" koji je omogućio izvanrednu upravu u Agrokoru, kao i u drugim kompanijama od sistemskog značaja za državu, a koje imaju više od milijarde eura duga i najmanje 5000 zaposlenih radnika. Izvanredna uprava može trajati najviše 15 mjeseci, a ako postupak financijske konsolidacije i restrukturiranja ne uspije, kompanija ide u stečaj. U sastavu Agrokora posluje više od 60 poduzeća u regiji s oko 60.000 zaposlenika, a Agrokor je u Srbiji vlasnik Merkatora S, te poduzeća Dijamant, Frikom, MG Mivela, Kikindski mlin i Nova sloga s ukupno oko 11.000 djelatnika.

Početkom travnja srbijanski premijer Aleksandar Vučić najavio je da će vlada Srbije i Narodna banka Srbije (NBS) pripremiti plan kako bi se osiguralo da se novac iz poduzeća koja su povezana u sustav Agrokora ne odljeva iz Srbije.

25. travanj 2024 23:19