Aktualno
StoryEditor

Ramljak: Priznajem, kriv sam, napravio sam milijun pogrešaka

15. Veljača 2018.

Na tematskoj sjednici saborskog Odbora za gospodarstvo u četvrtak potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić i izvanredni povjerenik Vlade Ante Ramljak podnijeli su izvješće o poslovanju Agrokora. Kako teče proces nagodbe te cjelokupan proces restrukturiranja koncerna, u kojoj je fazi nagodba, konzultantski ugovori, odnosno velika novčana primanja savjetnika bile su samo neke od tema.

Sjednica saborskog Odbora za gospodarstvo bila je otvorena i za zastupnike koji nisu članovi Odbora te su bili u mogućnosti postavljati pitanja ministrici Dalić i izvanrednom povjereniku Ramljaku.

Predsjednik  saborskog Odbora za gospodarstvo Darinko Kosor upitao je Ramljaka u kojoj je fazi nagodba, zanimalo ga je stanje s konzultantskim ugovorima te je upitao Ramljaka smatra li se odgovornim za trenutno stanje u Agrokoru.

>>>Sabor: ‘Trenutak istine’ za Ramljaka i Dalić

Izvanredna uprava Agrokora zauzela je stav da o nagodbi vjerovnika odluku neće donijeti privremeno Vijeće vjerovnika, nego stalno Vijeće vjerovnika, a da bi to bilo moguće potrebno je produljiti rok sklapanja nagodbe do 10. srpnja ove godine.

- S obzirom da sve ono što čitate stvara priličnu konfuziju kod onih koji nisu u tijeku s procesom nagodbe. Konstantno cure informacije koje ne oslikavaju stvarno stanje. Mi smo od 20. prosinca prezentirali vjerovničkom vijeću strukturu nagodbe, od tada pa do danas traju pregovori sa svim kreditorima oko strukture i detalja nagodbe. Mi smo u dnevnom kontaktu sa svakim od njih. Želim da se i dalje nastave razgovori i da dođe do postizanja nagodbe, rekao je Ramljak.

Dodao je kako je siguran da kreditori imaju namjeru postići nagodbu i prije 10. travnja, ali i da to neće biti moguće jer se radi o sudskom postupku i moraju se pratiti rokovi koje je odredio Trgovački sud.

- Budući da su to dugi rokovi, koje moramo poštovati, zbog ročišta nagodba neće biti moguća do 10. travnja i zbog toga smo razgovarali sa sutkinjom da se rok produži do 10. srpnja, kazao je Ramljak te nastavio kako nije problem među vjerovnicima jer kako kaže oni su spremni za to da se nagodba postigne u najkraćem mogućem roku.

>>>Petrov: Kome ćete ovih dana reći zbogom – mladima, odgovornima za kaos u Agrokoru ili sebi?

- Mi imamo konture nagodbe i svakome je jasno i nitko od vjerovnika ne želi ovu kompaniju poslati u stečaj, no ponavljam zbog zakonskih rokova je pametnije i da bi se umanjili eventualni pravni nedostaci da pričekamo izglasavanje vjerovničkog vijeća.

‘S dobavljačima i dalje pregovaramo i to je normalno‘

Što se tiče dobavljača, oni su na prvoj prezentaciji prve strukture nagodbe odbili pristati na dogovor, no nikada nisam mislio da će na prvu sve prihvatiti, neki zahtjevi će se uvažiti, a neki ne. Uglavnom suradnja s dobavljačima je na najvišem nivou i s nikim nemam problema, ustvrdio je Ramljak koji je odgovarao na pitanja oko konzultantskih ugovora.

>>>Troškovi konzultanata od donošenja lex Agrokora dosegnuli gotovo 240 milijuna kuna

- Što se tiče konzultantskih ugovora, iz današnje perspektive, možete smatrati da sam pogriješio. Da sam ja na vašem mjestu ja bih smatrao da sam pogriješio, no poslali ste me u nuklearnu elektranu i rekli spašavaj Ante. Žao mi je iz današnje perspektive. Da sam imao više vremena  tražiti konzultante - sigurno bih to učinio pametnije. U tadašnjoj situaciji napravio sam napravio milijun grešaka i to priznajem, izjavio je Ramljak.

19. travanj 2024 07:57