20. prosinac 2017.

Ramljak: Svi bismo voljeli da Agrokor promjeni ime

Izvanredni povjerenik Ante Ramljak u srijedu je kazao da je Privremeno vjerovničko vijeće podržalo "Prijedlog restrukturiranja - nacrt strukture nagodbe" koncerna te da će u sljedeća tri mjeseca na osnovu tog nacrta utvrditi konačne postavke nagodbe.

Kako je pojasnio Ramljak, osnova strukture nagodbe je da se formira potpuno nova grupa u obliku holdinga s operativnim kompanijama u koje će se prenijeti imovina zdravog dijela kompanije, oslobođene jamstva i dugova, a bit će u vlasništvu dobavljača, banaka i vlasnika obveznica.

Dio dugova, odnosno sve što ostane na staroj organizaciji, na starom Agrokoru, otpisat će se, otvoriti stečajevi i likvidacija, rekao je.

"Važno je istaknuti da smo dobili podršku svih članova Privremenog vjerovničkog vijeće, zadovoljni su ovom strukturom i dalje možemo raditi na detaljima postotka oporavka cijelog duga prema vjerovnicima. Sada nam slijedi u sljedeća tri mjeseca da na osnovu ovog nacrta utvrdimo konačne postupke, odnosno koliko će biti oporavka njihovih dugova", kazao je Ramljak.

Na pitanje ostaje li ime kompanije, Ramljak je odgovorio da najvjerojatnije neće biti tako. "Mislim da bi svi više voljeli da to bude novo ime", ustvrdio je.

Rekao je i kao je u ovom trenutku ne mogu izići javno s brojkama koliki bi postotak otpisa dugova i postotak povrata duga mogao biti. "O tome još razgovaramo, pregovaramo", izjavio je odgovarajući na upit novinara.

>>>Agrokor: Oko 5.700 vjerovnika postaju suvlasnici nove holding kompanije

Kako je rekao, bit će rezervacije za potraživanja onih vjerovnika čije su tražbine osporene. Nagodba neće stajati zbog tih vjerovnika. Ako sud presudi u njihovu korist onda će i oni ući u masu oporavljenih kredita i dugova, istaknuo je.

Jednostavna centralizirana holding kompanije

Privremeno vjerovničko vijeće Agrokora podržalo je u srijedu nacrt strukture nagodbe, prema kojemu bi se uspostavila jednostavna centralizirana holding kompanija usmjerena na održavanje operativne profitabilnosti, pri čemu bi 5.700 vjerovnika postali njezini dioničari, dok bi se dio dugova otpisao, a grupa refinancirala.

Podrška tog vijeća znači da je izvanredna uprava dobila zeleno svjetlo za nastavak rada na prijedlogu nagodbe.

Kako se navodi u nacrtu nagodbe, ciljevi su ponuditi vjerovnicima transparentnu, brzu i pravednu nagodbu kojom će se očuvati maksimalna vrijednost, potpuno odvojiti imovinu od naslijeđenih obveza, kao i razdvojiti stare dioničare Agrokora d.d. od nove grupe.

Cilja se, također, kompletno restrukturirati stari dug kroz kombinaciju ponovno uspostavljenog duga i vlasničkih udjela, pri čemu bi vjerovnici postali novi vlasnici i preuzeli potpunu operativnu kontrolu.

>>>Pucar: Podravka vidi svoju mogućnost povezivanja kompletne hrvatske prehrambene industrije

Cilj je i da se na brz, jednostavan i efikasan način obavi prijenos vlasništva kojim će se održivo poslovanje staviti u ruke vjerovnika, a izlazak iz postupka izvanredne uprave provesti što je brže moguće. Predviđeni vremenski okvir od 12 mjeseci zahtijeva brzo i efikasno postupanje, navodi izvanredna uprava.

Predstoje razgovori s vjerovnicima u iduća dva do tri mjeseca, a postizanje nagodbe očekuje se krajem ožujka ili početkom travnja.

Procjenjuje se da je iznos priznatih dugovanja prema trećima, dakle bez međusobnih potraživanja kompanija unutar sustava Agrokor, veći od 5,5 milijardi eura od kojih se 4,5 milijarde eura odnosi na tražbine iz razdoblja prije pokretanja postupka izvanredne uprave, a 1,06 milijardu eura na financiranje sa statusom najstarije tražbine.

>>>Schoefboeck: Eurizacija je bolja opcija od kunizacije

Planom restrukturiranja predviđa se da će većina vjerovnika otpisati dio svojih tražbina na temelju financijskih projekcija poslovanja, odnosno imovine grupe, navodi se u prijedlogu, pri čemu se ne precizira koliki bi se iznos tražbina mogao otpisati.

Izvanredna uprava ističe i da postojeći Ugovor o financiranju sa statusom najstarije tražbine, tzv. roll-up, u iznosu od 1,06 milijardi eura treba produljiti sporazumom ili refinancirati nakon nagodbe ili isteka izvanredne uprave.