Aktualno
StoryEditor

Ramljak: Za nekoliko dana počinje isplata 132 milijuna kuna dugova malim dobavljačima

26. Srpanj 2017.

Mali Agrokorovi direktni dobavljači u nekoliko sljedećih dana bit će isplaćeni u cijelosti. Za nešto više od 2100 OPG-a, obrta i mikro poduzeća, čiji godišnji prihod lani nije prelazio 5,2 milijuna kuna, aktiva 2,6 milijuna kuna i imaju do deset zaposlenih, Privremeno vjerovničko vijeće Agrokora, koje je zasjedalo danas, odobrilo je ukupno 132 milijuna kuna. Ostatak od 90 milijuna kuna koji je još ranije bio planiran putem kreditne linije zadržat će se neko vrijeme s obzirom, kako je rekao izvanredni povjerenik Ante Ramljak, da postoji mogućnost da brojka od 2100 malih dobavljača nije konačna.

>>> Ramljak: Revizija će donijeti drastična iznenađenja, jako puno ispravaka vrijednosti

Bez obzira na to, dio novca predviđen za male dobavljače prenijet će se na B isplatnu listu (veliki dobavljači) čija se isplata očekuje u drugoj polovini kolovoza. Ramljak je pozvao sve one male dobavljače koji nisu na popisu da im se u sljedeća dva tjedna jave na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i ako se pokaže da im je Agrokor dužan, bit će također isplaćeni u cijelosti.

Predsjednik Hrvatske poljoprivredne Komore Mato Brlošić pozvao je sve one koji nisu na popisu da se jave i HPK-u koji će njihove zahtjeve proslijediti Agrokoru. On je izrazio zadovoljstvo odlukom Vjerovničkog vijeća dodavši da očekuje nastavak poslovne suradnje Agrokora i malih dobavljača. Inače, Ramljak je dodao da i nakon imenovanja Izvanredne uprave nema dugovanja prema malim dobavljačima.

Poseban su problem poljoprivrednici koji su svoje proizvode plasirali u Agrokor preko velikih otkupljivača. Brlošić je rekao da ih je manje od tisuću i oni neće biti među spomenutim direktnim dobavljačima, no istaknuo je da će veliki dobavljači biti isplaćeni u kolovozu i bez obzira koliko im Agrokor isplatio dug, nada se da će veliki dobavljači u cijelosti isplatiti one male OPG-ove od kojih su otkupili proizvode.

>>> Dalić podcrtala ‘nezdravi Nexus’, pozvala na istragu Todorića

 

Ramljak je komentirao i državno financiranje Agrokora HBOR-ovim kreditima za Zagreb montažu i hotel Plat preko tvrtke u vlasništvu Nexus fonda, o čemu pišu mediji. Rekao je da se nada da će taj dug Agrokora biti tretiran kao i svi ostali dugovi.

Kad je pak u pitanju Konzum, zaustavljen je veliki pad prometa koji je u svibnju iznosio do 20 posto u odnosu na isti period lani, a na kraju srpnja taj je pad znatno smanjen i sada iznosi ispod deset posto.

On nije htio komentirati pisanja medija o gubicima Agrokora i do 15 milijardi kuna pozvavši javnost da se strpi do sredine rujna kada će biti objavljeno konsolidirano revizorsko izvješće poslovanja Agrokora.

19. travanj 2024 20:43