Aktualno
StoryEditor

Ranko Režek na TouchPoint konferenciji: Vrijeme je da nas parkirno mjesto krene ‘zvati‘, a ne da ga mi tražimo

16. Svibanj 2019.

Ideja Internet of Things tehnologije (internet stvari) javila se još devedesetih godina prošlog stoljeća, a današnja realnost je korištenje IoT-a u svim segmentima čovjekova rada i djelovanja, u pametnim tvornicama, pametnim kućama, pametnim gradovima, pametnim automobilima, uređajima za svakondevnu uporabu. IoT tehnologija mijenja svijet u kojem živimo i radimo, otvara nove mogućnosti u razvoju gospodarstva kroz razmjenu znanja i informacija, rečeno je, između ostalog, na TouchPoint konferenciji, prvoj Sigfox IoT konferenciji u Hrvatskoj, održanoj u četvrtak, u organizaciji tvrtke IoT Net Adria.

- Vizija IoT Net Adrije pokrenuta je prije malo više od godinu dana, već za pet mjeseci postavili smo prvu baznu IoT stanicu, a danas pokriveno 90 posto stanovništva Hrvatske. Naša misija je povezati svakog čovjeka sa njemu bitnim stvarima, poljoprivrednika, ribara, gospodarstvenika, menadžera, studenta, penzionera, doktora, sa stvarima koje svakodnevno koristi, sa parkirnim mjestom, rezervoarom za grijanje, prostorima u kojima živi i radi, stanom, sobom, uređajima kao što su plinomjer, vodomjer, sa svime što ljudi u svakodnevnom životu koriste, rekao je izvršni direktor i član uprave IoT Net Adrie, Ranko Režek.

Razvoj IoT tehnologije stvara preduvjete za digitalizaciju drušva kroz otvaranje novih poslovnih mogućnosti, omogućava konkurentnost hrvatskog gospodarstva i dolazak novih investicija u Hrvatsku, čulo se na konferenciji. Sigfox je francuska tvrtka i globalni operater, a Hrvatska je 32. zemlja koja je izgradila Sigfox mrežu za IoT i time se pozicionirala u sam vrh svjetske i regionalne IoT zajednice, koje će upravo implementacijom IoT mreže postati konkurentno na globalnom tržištu.

TouchPoint konferencija promovira globalnu IoT mrežu koja pokriva više od 60 zemalja, a osnovana je u Francuskoj i do danas je povezala IoT tehnologijom čak milijardu ljudi. IoT Net Adria je prva tvrka u široj regiji koja je razvila nacionalnu IoT mrežu, i tako Hrvatsku povezala sa IoT mrežom svijeta.

- Postavili smo eko sustav koji će omogućiti svakom čovjeku da može komunicirati sa svim stvarima koje su mu bitne. Mi vjerujemo da stvarima treba dati glas. Krajnje je vrijeme da nas parkirno mjesto krene ‘zvati‘, a ne da ga mi tražimo, da nam hladnjak kaže da nešto nije u redu i da trebamo pozvati servisera, da nas rezervoar lož ulja upozori da je uskoro prazan, da nam prostor u kojem boravimo kaže, ovdje više nema kisika, otvori prozor, slikovito se izrazio Režek.

U drugom dijelu konferencije, koja se sastoji iz poslovnog i tehnološkog dijela, IoT stručnjaci predstavili su tehnološke studije slučajeva, a domaći i međunarodni proizvođači senzora i IoT rješenja održat će prezentacije i demostrirati svoje uređaje. Također, održat će se dvije radionice, a na kraju konferencije proglasit će se pobjednici IoT challenge natječaja. Konferenciju je podržalo Ministarstvo gospodarstva poduzetništva i obrta, Gospodarska komora, Državni ured za razvoj digitalnog drušva i Hrvatsko-francuska trgovinska i industrijska komara.

24. travanj 2024 06:20