Aktualno
StoryEditor

Ranogajec: Omco počinje investirati u obuku zaposlenika koji će moći voditi Industriju 4.0

24. Listopad 2018.

Omco iz Huma na Sutli staklarska je kompanija koja se robotizacijom, automatizacijom i nabavom suvremene proizvodne opreme ove godine ‘opremila‘ i Liderovom nagradom za Najbolju srednju proizvodnu investiciju. Omco, jedan od najvećih svjetskih proizvođača staklarskih alata, kao što su kalupi u kojima se prave boce za poznate brendove poput Coca-Cole i Jacka Danielsa, kreditom je ušao u investicijski projekt vrijedan preko stotinu milijuna kuna, a glavni fokus bio je na implementaciju sofisticiranih CNC strojeva za obradu metala, poput viševretenih tokarilica, te horiznotalnih i vertikalnih obradnih centara najnovije generacije. Proizvodne kapacitete dodatno su povećali nabavkom robotskih ćelija i strojem za elektroeroziju.

- Sretni smo i zadovoljni što je naša investicija prepoznata kao vrijedna takvog priznanja. Još više nas raduje jer smo dugi niz godina ulagali u najmoderniju opremu te što smo prije nekoliko godina zakoračili prema četvrtoj industrijskoj revoluciji. Zahvaljujemo na vrijednom priznanju i čestitke ostalim dobitnicima u drugim kategorijama, kao i svima koji nisu nagrađeni ovom prilikom, ali ulažu i investiraju u razvoj svojih tvrtki - rekao je Darko Ranogajec, čelnik Omca komentirajući nagradu.

CNC strojevi, industrijski roboti i manipulatori te ostala proizvodna oprema u sklopu investicijskog projekta u skladu je s najsuvremenijim tehnološkim trendovima, navode iz tvrtke. Strojevi su koncipirani na način da se maksimalno skrati proizvodni ciklus, reducira broj stezanja te time direktno utječe na veći broj proizvedenih komada i poboljšanje kvalitete izradaka. Robotske ćelije preko PLC-a "komuniciraju" sa CNC strojevima i informacijskim sustavima za praćenje proizvodnje i kontrolu kvalitete, a to predstavlja glavnu odrednicu paradigme poznate pod nazivom "Industrija 4.0", kojoj teže u Omcu.

- Investiramo kao gotovo stopostotni izvoznik u povećanje konkurentske sposobnosti sa primjenom robotizacije i automatizacije, a to je rezultiralo time da smo u našoj grani industrije na samom vrhu. Moramo spomenuti da se fokus investiranja seli i na područje investiranja u obuku i usavršavanje zaposlenika i stručnjaka koji će biti u stanju voditi Industriju 4.0 - zaključio je Ranogajec.

 

 

 

26. travanj 2024 03:31