Aktualno
StoryEditor

Rast cijena nafte potaknuo europske burze

12. Rujan 2018.

Na europskim su burzama u srijedu ujutro cijene dionica porasle, ponajviše u energetskom i rudarskom sektoru, zahvaljujući snažnom rastu cijena nafte zbog čega su trgovinske tenzije između SAD-a i Kine pale u drugi plan. STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9,45 sati u plusu 0,2 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0,15 posto, na 7.284 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,20 posto, na 11.996 bodova, a pariški CAC 0,50 posto, na 5.309 bodova. Uspon tih indeksa ponajviše se zahvaljuje rastu cijena dionica u energetskom sektoru, za 1,2 posto, kao i rudarskom, za 1 posto.

Cijene nafte posljednjih dana snažno rastu jer ih podržava najava američkih sankcija protiv iranske naftne industrije, što bi moglo izazvati pad ponude ‘crnog zlata‘ na tržištima.

>>>Dolar jutros ojačao, europske burze pale

Nakon što je jučer skočila više od 2 posto, jutros je na londonskom tržištu cijena barela porasla daljnjih 0,7 posto, na 79,60 dolara. Pozitivno na tržišta utječe i jučerašnji rast burzovnih indeksa na Wall Streetu. Ipak, trguje se suzdržano zbog jačanja tenzija između Washingtona i Pekinga, što opterećuje tržišta već tjednima.

Kina je u utorak obavijestila Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO) da kani uvesti sankcije u vrijednosti 7 milijardi dolara godišnje SAD-u jer Washington ne poštuje rješenje u sporu u vezi američkih dampinških carina. Predsjednik SAD-a Donald Trump kazao je, pak, novinarima da će SAD zadržati čvrsti stav prema Kini.

>>>Snažan rast dionica europskih proizvođača automobila nakon što je Trump odustao od dodatnih carina

Trgovinske napetosti između SAD-a i Kine jačaju od kada je prošloga tjedna istekao rok za javnu raspravu o prijedlogu predsjednika Trumpa da se uvedu carine na uvoz daljnjih 200 milijardi dolara vrijednih kineskih proizvoda. I dok se čeka odluka o tome, Trump je poručio i kako je spreman uvesti dodatne carine na kineske proizvode vrijedne 267 milijardi dolara.

Dosad su SAD i Kina jedna drugoj nametnule uvozne carine na robu vrijednu 50 milijardi dolara, a Kina je najavila da će i na nove carine odgovoriti – carinama. Zbog toga su na azijskim burzama cijene dionica pale deseti dan zaredom, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 9,45 sati bio u minusu 0,3 posto, zaronivši na novu najnižu razinu u 14 mjeseci.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks skliznuo 0,3 posto, na 22.604 boda.


Pratite Lider na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]

 


 

27. travanj 2024 03:19