Aktualno
StoryEditor

Rast hrvatskog tržišta ekoloških proizvoda od 20 posto ‘pomalo zabrinjava‘

28. Studeni 2016.

Ekološka poljoprivreda u Hrvatskoj zadnjih je godina u uzlaznom trendu, kako u povećanju površina tako i u potrošnji ekoloških proizvoda, kazao je u ponedjeljak pomoćnik ministra poljoprivrede Zdravko Barać na forumu "Ekološka poljoprivreda" u organizaciji Hrvatske poljoprivredne agencije.

Udio ekološke poljoprivrede u ukupnoj poljoprivrednoj proizvodnji raste, a površine pod ekološkom proizvodnjom zadnjih su pet do šest godina gotovo upeterostručene, kazao je Barać.

Prošle godine, kako je naveo, potpora za ekološku proizvodnju isplaćena je za nešto više od 75 tisuća hektara, a za ovu se još prikupljaju podaci no riječ je o približno 90 tisuća hektara.

Uzlazni trend

Jasno je da se radi o uzlaznom trendu, a veseli i potrošnja ekoloških proizvoda, kazao je Barać napominjući kako rastu toga segmenta pogoduju mjere Ministarstva poljoprivrede, posebno iz Programa ruralnog razvoja.

Jadranka Boban Pejić iz tvrtke bio&bio kaže da se vrijednost hrvatskog tržišta ekoloških proizvoda procjenjuje na oko 90 milijuna eura što Hrvatsku smješta među zemlje s rastom oko 20 posto godišnje.

Takav rast pomalo zabrinjava, jer svaki rast košta i otvara pitanje regulative i kontrole, kazala je Boban Pejić napominjući kako kontrola mora početi od proizvodnje odnosno davanja poticaja, do kontrole proizvodnje, distribucije itd.

Rast ekološke proizvodnje ona smatra pozitivnim, jer podrazumijeva rast interesa kupaca i sve veću svijest o važnosti ekoloških proizvoda.

Viša cijena, viši troškovi

Cijena ekoloških proizvoda jest viša, što ponekad privuče one koji ne razumiju ekološku poljoprivredu pa misle da će imati više profita, no vrlo brzo shvate da su i troškovi puno viši, a da ekološke proizvođače drže strast i svijest koliko je to važno za zdravlje čovjeka i okoliša, kaže Boban Pejić.

Napominje kako se misli da uglavnom bogatiji kupuju ekološke proizvode, no istraživanja su pokazala da su u najvećem postotku kupci ljudi s plaćama između 5 i 8 tisuća kuna, dakle građani s prosječnim primanjima ili tek nešto višima od prosjeka.

Na forumu je istaknuto kako informativnom kampanjom treba osvijestiti mlade u ruralnim krajevima kako se mogu aktivirati u poljoprivredi pomoću EU fondova.

Velik potencijal Hrvatske u ekološkoj poljoprivredi, kako je rečeno, skriven je u nedovoljno iskorištenim i zapuštenim poljoprivrednim površinama i potrebama europskog tržišta za zdravom i kvalitetnom hranom.

17. travanj 2024 22:44