Aktualno Hrvatska

Rast plaća i optimizma: Hrvati potrošili pola milijarde kuna više i prije blagdanskih sniženja

Lider
Autor Lider

Sezonska sniženja kreću 27. prosinca  i trajat će maksimalno 60 dana,  a hrvatski su građani i prije Božića potrošili gotovo pola milijarde kuna više nego lani u isto vrijeme – rekla je Ema Culi, direktorica Sektora za trgovinu HGK prema čijim će procjenama ovogodišnja blagdanska potrošnja premašiti 12 milijardi kuna.

Do  20. prosinca je fiskalizirano  10,2 milijardi kuna, a brojke će biti veće nakon što se evidentiraju i udarni dani prosinačke potrošnje. To su dva dana prije Badnjaka te posljedni tjedan prosinca u kojem slijedi isplata božićnica,  smatraju u HGK.

>>>HKG: U 2017. očekujemo povratak ubrzane dinamike rasta neto plaća

Najveći dio blagdanskog budžeta odlazi na igračke, odjeću i obuću, kozmetiku i elektroničke uređaje, a čak svaka treća kuna na hranu i piće – ističe pomoćnica Sektora za trgovinu HGK Tomislava Ravlić dodajući da potrošnja raste zahvaljujući rastu plaća u 2015. te povećanom optimizmu potrošača. Zanimljivo je, dodaje, da se u kategoriji hrane i pića u prosincu bilježi povećana potrošnja alkohola što govori da se građani, u skladu s tradicijom, vole opustiti i proveseliti tijekom blagdana, piše u priopćenju Službe za komunikacije HGK.

Komentari