Aktualno
StoryEditor

Rast potrošačkih cijena u eurozoni na najnižoj razini u ovoj godini

31. Svibanj 2017.

Rast potrošačkih cijena u eurozoni u svibnju je na godišnjoj razini usporio na 1,4 posto i najslabiji je u ovoj godini, pokazale su u srijedu prve procjene europskog statističkog ureda Eurostata.

Usporedbe radi, u travnju 2017. godišnja je stopa inflacije u 19-članoj eurozoni iznosila 1,9 posto, navodi se u izvješću Eurostata.

Prva procjena Eurostata pokazuje da je rast potrošačkih cijena, mjeren indeksom potrošačkih cijena (HICP), najslabiji od prosinca 2016. godine, kada su na godišnjoj razini cijene porasle 1,1 posto. Ekonomisti su očekivali umjereniji pad godišnje stope inflacije, na 1,5 posto.

>>>Plenković: Rast uvoza ukazuje na nužnost jačanja domaće proizvodnje

Promatrano po kategorijama proizvoda, najsnažnije su u odnosu na isti mjesec lani uvećane cijene energenata, za 4,6 posto. No, na godišnjoj razini njihov je rast osjetno usporio u usporedbi sa 7,6-postotnim u mjesecu ranije, i također je najslabiji u ovoj godini.

U kategoriji hrane, alkohola, duhana i duhanskih proizvoda u svibnju je zabilježeno povećanje cijena od 1,5 posto, kao i u mjesecu ranije, pokazalo je izvješće Eurostata.

Temeljna inflacija, koja isključuje cijene energenata, hrane, alkohola i duhanskih proizvoda, iznosila je 0,9 posto, nakon 1,2 posto u prethodnom mjesecu. Ekonomisti su očekivali da će skliznuti na 1,0 posto.

>>>Kvartalni rast BDP-a 2,5 posto, znatno manji od očekivanog

U svibnju prošle godine, u eurozoni su pak potrošačke cijene bile skliznule za 0,1 posto prema istom razdoblju godine ranije.

Cjelovito izvješće o inflaciji u svibnju za eurozonu i EU u cjelini EUROSTAT će objaviti 16. lipnja, napominju u priopćenju.

24. travanj 2024 18:09