Aktualno
StoryEditor

Rast protekcionizma: Broj trgovinskih zapreka u svijetu lani povećan za 10 posto

02. Srpanj 2017.

Tijekom prošle godine europski su izvoznici na pedesetak tržišta diljem svijeta naišli na 36 novih trgovinskih barijera, kaže se u Izvješću o preprekama trgovini i ulaganju koje je ovog tjedna objavila Europska komisija. Izvješće se u cijelosti temelji na konkretnim pritužbama koje je Komisija zaprimila od europskih tvrtki. Pritužbe se odnose na širok raspon djelatnosti, od poljoprivredno-prehrambenih proizvoda do brodogradnje.

>>>FOTO: Najboljim hrvatskim izvoznicima dodijeljene nagrade ‘Zlatni ključ’

Europski izvoznici lani su prijavili 36 novih trgovinskih zapreka. Rast protekcionizma bit će i jedna od središnjih tema Liderove Konferencije o izvozu, koja se održava idući tjedan u Zagrebu.

U 2016. godini zabilježene su 372 trgovinske barijere europskom izvozu, što je deset posto više nego godinu ranije. Navedene bi prepreke mogle utjecati na izvoz EU, čija trenutačna vrijednost iznosi približno 27 milijardi eura. Najveći broj prepreka uvozu stvorile su zemlje iz skupine G20. Većina novih protekcionističkih mjera navedenih u 2016. pojavila se u Rusiji i Indiji, a potom Švicarskoj, Kini, Alžiru i Egiptu. Zahvaljujući učinkovitoj strategiji pristupa tržištu, Komisija je tijekom 2016. uspjela ukloniti čak dvadeset prepreka koje su ometale europski izvoz.

- Jasno je da je pošast protekcionizma u porastu. To utječe na europska poduzeća i njihove zaposlenike. Na predstojećem sastanku na vrhu skupine G20 u Hamburgu EU će pozvati čelnike da se pridržavaju deklariranih načela i odupru protekcionizmu. Europa neće sjediti prekriženih ruku i neće oklijevati u primjeni raspoloživih sredstava protiv zemalja koje se ne budu pridržavale pravila - komentirala je Povjerenica EU za trgovinu Cecilia Malmström. Problematika rasta protekcionizma u svijetu jedna je od središnjih tema i Liderove Konferencije o izvozu, koja se održava 4. srpnja u Zagrebu.

20. travanj 2024 10:47