Aktualno
StoryEditor

Rast protekcionizma: Tvrtke iz EU lani se suočile s 45 novih trgovinskih zapreka

20. Lipanj 2019.

Najviše problematičnih trgovinskih mjera primjenjuju Kina i Rusija, a najveći učinak na izvoz iz EU imaju mjere koje su uveli Kina, SAD, Indija i Alžir. U mandatu ove Komisije uklonjene su 123 zapreke za izvoz.

Europska komisija ovog je tjedna objavila izvješće o zaprekama trgovini i ulaganjima u kojem se konstatira da se ‘europske kompanije suočavaju sa sve većim brojem zapreka na stranim tržištima‘.

U najnovijem izvješću prepoznato je 45 novih trgovinskih zapreka u zemljama izvan Europske unije u 2018., što znači da je ukupno takvih mjera u raznim zemljama rekordnih 425, što poduzeća iz Unije na godinu stoji više milijardi eura.

– U današnjem složenom kontekstu sve većih trgovinskih napetosti i sve više protekcionističkih mjera Europske unije mora nastaviti braniti interese svojih poduzeća na globalnim tržištima. Najvažnije je osigurati da se potpuno poštuju propisi. Zahvaljujući našim uspješnim intervencijama, od mojeg stupanja na dužnost potkraj 2014. uklonjene su 123 zapreke za izvoz iz EU. Nastojeći riješiti konkretne probleme o kojima su izvijestila naša poduzeća, ostvarujemo gospodarsku korist istovjetnu onoj koju nam donose trgovinski sporazumi EU. U tome moramo svakako i dalje nastojati – izjavila je povjerenica za trgovinu Cecilia Malmström.

Najviše problematičnih trgovinskih mjera primjenjuju Kina (37 mjera) i Rusija (34 mjere), a najveći učinak na izvoz iz EU imaju mjere koje su uveli Kina, SAD, Indija i Alžir.

One se odnose na 80 posto ukupnog izvoza EU pogođenog novim mjerama i uglavnom su usmjerene na sektore čelika, aluminija te informacijskih i komunikacijskih tehnologija.


Izvoznicima će biti korisna Liderova konferencija o izvozu. Pojedinosti možete saznati ovdje

Izvoz


26. travanj 2024 16:02