Aktualno
StoryEditor

Raste cijena i zlata i dionica: Investitori osjećaju dolazak krize te ‘zbrinjavaju‘ svoj kapital

22. Veljača 2019.

Krajem 2018. godine američke dionicu se drastično pale, skoro 20%, no ovu godinu su započele sa snažnim rastom te su gotovo nadoknadile izgubljenu vrijednost. SP500 indeks je blizu najviše vrijednosti u povijesti no stručnjaci smatraju da će dosegnuti novu rekordnu vrijednost.

Glavni argument za daljnji rast su kamatne stope, tj. prestanak povećavanja istih što će rezultirati većim profitom kompanija. I dalje je nejasno hoće li doći do trgovinskog sporazuma između Kine i SAD-a što bi dalo vjetar u leđa i dašak optimizma burzama i cijenama dionica.

Britanija i Njemačka bi vrlo brzo mogle biti u recesiji kao što je i Italija što će se u konačnici odraziti i na usporavanje gospodarskog rasta u Americi te će doći do pada interesa za ulaganje u američke dionice kako od strane domaćih investitora tako i na globalnoj razini.

Prema kretanju cijena dionica u zadnjem desetljeću može se zaključiti da su dionička tržišta trenutno na vrhuncu. Istovremeno bitno je pratiti i cijenu zlata koja se inače kreće obrnuto od dionica. Zadnjih par mjeseci to ipak nije slučaj jer je porasla cijena zlata paralelno sa cijenom dionica što samo ukazuje da investitori osjećaju dolazak krize te „zbrinjavaju“ svoj kapital.

Robna burza u Chicagu je u ponedjeljak bila zatvorena zbog praznika tako da je tjedan počeo u utorak. Cijene kukuruza su krenule sa blagim rastom koji nije dugo potrajao jer Kina nije ugovorila nove količine američkog kukuruza. Istovremeno Indija bi ove godine mogla biti glavni igrač na tržištu kukuruza obzirom da je njihov urod niži čak 21% te će biti primorani uvoziti kako bi zadovoljili svoje potrebe. Indija zasigurno neće uvoziti američki gmo kukuruz no svakako bi mogla kupovati kukuruz drugog porijekla na globalnom tržištu.

Peruanskim ribolovcima preostaje još 380 000 mt ribe do ispunjenja kvote, a za sada ulov iznosi nešto ispod 160 000 mt ribe tj. 37 000 mt ribljeg brašna.

Peruansko ministarstvo se nada objavi kvote u ožujku, no proizvođači smatraju da to nije moguće obzirom na istraživačke brodove koji će tada analizirati biomasu.

Izvoz ribljeg brašna u siječnju je iznosio oko 89 000 mt od kojih je 70 000 mt izvezeno u Kinu, a ostatak u razne dijelove Azije.

12. travanj 2024 16:55