Aktualno
StoryEditor

Rasterećenje gospodarstva: Od najavljenih milijardu i pol kuna ušteda zasad samo 70 milijuna

01. Srpanj 2017.

Od 104 mjere za rasterećenje gospodarstva, koliko ih je navedeno u Vladinu akcijskom planu za ovu godinu, uz pomoć kojih bi gospodarstvo trebalo biti rasterećeno za milijardu i pol kuna na godišnjoj razini, u prvoj polovini ove godine provedeno je tek dvadesetak mjera, koje su, kako kažu u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta, donijele 70 milijuna kuna uštede. Kako najavljuju, uskoro će analizirati sve provedene mjere i ubrzati donošenje novih.

U prvih šest mjeseci ove godine najveće uštede su u razvoju jednostavnog rješenja za ishođenje odobrenja za obavljanje uslužnih djelatnosti elektroničkim putem zahvaljujući Jedinstvenoj kontaktnoj točki (www.psc. hr).

>>>Dalić: Registar neporeznih nameta korak je prema smanjivanju troškova poslovanja

Dosad je samo zahvaljujući toj usluzi u sektoru trgovine i nekretnina ušteđeno 16 milijuna kuna, a do kraja godine očekuje se ušteda od 50 milijuna kuna. Ukidanje obveze izrade pečata uštedjelo je, smatraju u Ministarstvu, čak osam milijuna kuna, a dva milijuna kuna gospodarstvu je ostalo temeljem ukinute prakse dokazivanja naziva društva na jeziku EU preslikom iz rječnika stranih riječi. Milijun kuna iznose uštede za agente za nekretnine zbog smanjenja cijena ispita, a čak devet milijuna kuna uštede temeljem smanjenja cijene edukacije za energetsko certificiranje. Određene uštede gospodarstvu donijele su i nove mjere zaštite na radu. Uskoro će se gospodarstvu osloboditi i 450 milijuna kuna zahvaljujući predlošku kojim će se moći koristiti svi poduzetnici, a temeljem kojeg će izrađivati standardiziranu procjenu rizika i slično.

>>>Rezanje nepotrebnih nameta britanskim tvrtkama dosad uštedjelo više od 10 milijardi funti

U pripremi su i druge mjere, pa će se tako uskoro predstaviti mjere koje se tiču ispunjavanja sanitarnih i zdravstvenih uvjeta kojima će se uštedjeti, poručuju u resoru Martine Dalić, čak 97 milijuna kuna, a planira se i niz mjera za olakšanje poslovanja i liberalizacije tržišta usluga. Primjerice, lakše otvaranje e-računa, pojednostavnjenje evidencije radnog vremena, ukidanje ograničenja broja novoosnovanih autoškola, ukidanje ograničenja ovlaštenja trajanja revizora kao i činjenice da svi revizori moraju znati hrvatski jezik. Također se planira deregulacija minimalne fiksne tarife za izvansudske odvjetničke usluge, a ukida se i ograničenje marketinga za odvjetnike. Iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) poručuju da do procjene konačnih učinaka treba pričekati implementaciju mjera koje imaju veći efekt na širu poduzetničku bazu.

- Do sada provedene mjere, iako dobrodošle, još nemaju veći učinak na rasterećenje gospodarstva - zaključili su u HUP-u.

26. travanj 2024 02:15