03. listopad 2017.

Rastući interes natjerao Goldman Sachs na razmatranje bitcoina

Američka investicijska banka Goldman Sachs razmatra mogućnost formiranja odjela za trgovanje bitcoinima kako bi udovoljili potražnji klijenata, izjavio je upućeni izvor.

>>>Bitcoin je miljenik financijskog tržišta

U Goldmanu razmišljaju o okupljanju tima koji bi trgovao bitcoinima i ostalim digitalnim valutama, naveo je u ponedjeljak taj izvor. Takvo razmatranje u velikoj investicijskoj banci moglo bi poduprijeti bitcoin koji je trenutno izložen kritici Kine i pojedinih velikih banaka.

Goldmanov projekt mogao bi se bazirati na modelu ostalih bančinih timova koji trguju eurima odnosno državnim obveznicama.

Interes za trgovanje digitalnim valutama iskazao je čitav niz klijenata, uključujući investicijske fondove, osiguravatelje i kompanije. Studija je u početnoj fazi i možda neće ni rezultirati odlukom o pokretanju projekta, napominje izvor.

- Na temelju interesa klijenata za digitalne valute istražujemo kako bismo im najbolje udovoljili, kazala je glasnogovornica američke kompanije Tiffany Galvin.

‘Blockchain‘ tehnologija

Velike banke poput Goldman Sachsa dosada su izbjegavale trgovanje bitcoinima koji je na glasu kao instrument za financiranje nezakonitih aktivnosti. Financijske kompanije istodobno razvijaju tehnologiju ‘blockchaina‘ na kojoj se bitcoin temelji, a po ocjeni nekih stručnjaka mogla bi odigrati važnu ulogu u budućnosti financijskog sektora.

>>>HNB upozorava na moguće rizike ulaganja u virtualne valute

Kritičari bitcoina uključuju izvršnog direktora JPMorgan Chasea Jamieja Dimona koji je tu digitalnu valutu nazvao "prijevarom", prorekavši joj neslavan kraj.

Izvršni direktor Morgan Stanleya James Gorman prošlog je tjedna pak oprezno pohvalio bitcoin, nazivajući ga "nedvojbeno krajnje špekulativnim" instrumentom koji "ipak nije loš sam po sebi". Početkom rujna bitcoin je prekoračio psihološki važnu granicu od 5.000 dolara a u ponedjeljak se njime trgovalo po 4.375 dolara.

>>>Bitcoin prebrodio ‘egzistencijalnu krizu’ i prvi puta probio granicu od 5.000 dolara