Aktualno
StoryEditor

Rastući Pacifik progutao osam otoka

08. Rujan 2017.

Najmanje osam niskih otoka u Pacifičkom oceanu je nestalo zbog porasta razine mora koja u prosjeku raste za 3 milimetra godišnje zbog klimatskih promjena, piše NewScientist.

Na području Mikronezije i Salomonskih otoka, koji se nalaze na zapadu Pacifika, razina mora je od početka 1990-ih rasla za uznemirujućih 12 milimetara godišnje.

U istraživanju iz 2016. koje je predvodio Simon Albert otkriveno je kako je pet otoka skupine Salomonskih otoka nestalo od sredine 20 stoljeća.

>>>Klimatske promjene: Do kraja stoljeća temperature više za 2 do 4,9 stupnjeva Celzijeva

Ove promjene u Mikroneziji su upozorenje svim narodima diljem svijeta koji obitavaju na niskim otocima jer će s rastom razina mora većina njih biti prisiljena preseliti se na tlo koje je na višoj nadmorskoj visini.

Znanstvenik Patrick Nunn trenutno promatra isti fenomen na području Mikronezije, gdje je sa svojim timom proveo istraživanje, razgovarao s lokalnim stanovništvom, te pregledao satelitske snimke otoka Pohnpei i nekoliko drugih niskih otoka raspršenih diljem okolnih grebena.

Kod otoka Pohnpei zamjetna je iznenađujuća mala erozija obale, što Nunn objašnjava time da je otok relativno visoko iznad morske razine, te okružen mangrovom šumom. Mangrova stabla vrlo dobro upijaju val energije te hvataju sediment. Tri otočića na zapadnoj strani također su vrlo dobro očuvana, za što Nunn vidi razlog u tome što su zaštićeni od jakih vjetrova i valova. U blizini koraljnog atola, Ant Atoll, također je prisutna minimalna razina erozije, prvenstveno jer susjedna laguna djeluje kao sedimentna zamka.

Međutim, nekoliko drugih niskih otoka, smještenih uglavnom južno od glavnog otoka, imaju znatno smanjenu površinu ili su potpuno nestali.

>>>Uslijed klimatskih promjena Slovenija postaje pogodna za uzgoj batata

Lokalno stanovništvo istraživačima je kazalo kako su dva otoka, Kepidau en Pehleng i Nahlapenlohd, na kojima se odvila bitka između zaraćenih plemena 1850., nestala tijekom prošlog stoljeća.

Slike iz zraka otkrivaju da je još šest niskih otoka, nenaseljeni Laiap, Nahtik i otočni lanci Ros, potopljeno između 2007. i 2014., a svaki je bio veličine oko 100 četvornih metara.

Ove promjene u Mikroneziji su upozorenje svim narodima diljem svijeta koji obitavaju na niskim otocima jer će s rastom razina mora većina njih biti prisiljena preseliti se na tlo koje je na višoj nadmorskoj visini.

>>>Istraživanje: Klimatske promjene zazelenile Antarktik

Takva situacija već sada je prisutna na pojedinim niskim otocima kao što je otočje Carteret u Papua Novoj Gvineji, gdje je u tijeku selidba stanovništva na otok Bougainville udaljen 90 kilometara.

Ipak, jedna od pozitivnih strana istraživanja o Mikroneziji jest ta da nisu svi niski otoci ugroženi porastom mora.

Otoci koji su zaštićeni, okruženi mangrovom šumom ili lagunama koje hvataju sediment veoma su otporni, a daljnjim istraživanjima znanstvenici planiraju otkriti kako najbolje odgovoriti na porast razine mora.

20. travanj 2024 06:56