Aktualno
StoryEditor

Rat u Ukrajini: Applebaum podsjetila na Staljinov ‘Gladomor‘

30. Rujan 2017.

Dobitnica Pulitzerove nagrade, Anne Applebaum u svojoj knjizi ‘Rat u Ukrajini‘ opisuje Holodomor, odnosno Gladomor (wiki), stravičan dio povijesti Sovjetske Ukrajine kada je tijekom 1932. i 1933. od gladi preminulo gotovo 4 milijuna žrtava pod režimom Josefa Staljina, prenosi The Economist.

Od procjenjenih 70 milijuna smrti uzrokovanih gladi tijekom 20. stoljeća, najmanje 40 milijuna žrtava je živjelo u kominističkim režimima u Kini, Sovjetskom Svezu, Sjevernoj Koreji i Kambodži.

>>>Ukrajina uklonila svih 1320 statua Lenjina

Raspadom Sovjetskog Saveza 1991. znanstvenici su dobili pristup nizu povijesnih dokumenata, iz kojih su vidljive naredbe koje je davao Kremlj da se stvori umjetna glad. U knjizi je otkriven slučaj ‘Crvene gladi‘ koju je stvorila vlast uzimajući i zadnje zrno žita gladnim seljacima i braneći im bijeg iz potlačenih područja u potrazi za hranom, i to ne samo u Ukrajini.

Najpotresniji odlomci knjige opisuju moralnu degradaciju koja je rezultat kontinuirane gladi u vremenu opsade Sovjetskih vlasti kada su gladni seljaci bili prisiljeni jesti travu, kožu životinja, gnojivo i jedni druge. Ljudi su postali u potpunosti ravnodušni prema leševima koji su ležali na ulicama, kao i prema sigurnoj vlastitoj smrti.

Staljin je aktivno nastojao potisnuti informacije o Holodomoru kako bi mogao neometano provesti kampanju kolektivizacije sovjetske poljoprivrede, koju autorica knjige opisuje kao "revoluciju šokantniju od Boljševičke".

>>>Preminuo je Stanislav Petrov, čovjek koji je spasio čovječanstvo od nuklearnog rata

Applebaum je poznata po svojim knjigama u kojima oštro kritizira Staljinov Gulag i sovjetizaciju istočne Europe nakon Drugog svjetskog rata. U svojim djelima također uspoređuje Staljinovu kampanju s onom koju danas provodi Vladimir Putin. U novoj knjizi tvrdi da aktualna politička situacija u Ukrajini seže skroz do perioda Crvene gladi.

>>>U Rusiji raste popularnost Staljina

Staljinov Gladomor ukrajinskih seljaka zapravo je bio treći u nizu pokušaja modernizacije naslijeđenog agrarnog poretka nakon oslobođenja kmetstva 1861. i pokušaja transformacije bivših kmetova u maloposjednike koju je 1912. provodio premijer Petar Stolipin. Crvena glad pokazuje strašne posljedice kampanje koja je pokušala iskorijeniti ukrajinski nacionalizam koji je režim provodio "u ratu sa svojim stanovništvom".

20. travanj 2024 16:19