Aktualno
StoryEditor

Razlike u HR praksi: U Norveškoj ne treba nekoliko tajnica da se dođe do glavnog direktora

27. Studeni 2018.

Na drugoj Liderovoj konferenciji o HR-u koja će se održati u zagrebačkom Westinu 5. prosinca gostuje Barbara Salopek, dugogodišnja voditeljica projekata u norveškoj konzultanskoj kompaniji Vinco Innovation koja se specijalizira za razvoj biznisa i inovacije. Porazgovarali smo s njom kako bi nam približila norveško iskustvo u rukovođenju ljudima i pitali je što je ono na čemu Hrvatska mora poraditi kako bi situacija na tržištu rada više nalikovala uspješnijim zemljama.

- Najveći izazov s kojim se Hrvatska mora suočiti, ne bi li se stvari počele mijenjati na bolje je prvenstveno hrvatska Vlada i institucije koje, na žalost, presporo ili uopće ne odgovaraju na zahtjeve tržišta, a k tome svemu, posluju izrazito netransparentno, neefikasno i neodgovorno. Sudstvo je totalno zakazalo. Da bi se stvari promijenile potrebno je djelovati "top-down" ali i "bottom-up" - kaže nam Salopek.

>>>U Norveškoj su milenijalci bogatiji od svojih roditelja, za razliku od ostatka razvijenog svijeta

A kako se to manifestira u Norveškoj, zemlji koja ima približno jednak broj stanovnika, ali je standardom daleko odmakla od Hrvatske? Prema Salopek, najvažnija razlika između dvije zemlje s najrazvedenijim obalama u Europi je u odnosu struktura moći. Unatoč tome što je atmosferska temperatura na znatno nižem nivou u Norveškoj u odnosu na Hrvatsku, ona međuljudska je naizgled puno ugodnija.

- Najveća razlika između Hrvatske i Norveške je možda upravo slabost iskazivanja moći u  Norveškoj, što se osjeti na svim razinama. Šefovi su uglavnom jednostavni i dostupni. Ne treba nekoliko tajnica da bi se došlo do glavnog direktora. Komunikacija je "down to earth", pristojna i ležerna, ali uglavnom stručno argumentirana. Dozvoljeno je i poželjno izraziti drugačije mišljenje sve dok je ono zasnovano na dobrim argumentima i pristojno obrazloženo - zaključuje Salopek.

Ne propustite priliku za druženje s ovom istaknutom međunarodnom stručnjakinjom i, ako još niste, prijavite se na vrijeme za sudjelovanje na Liderovoj HR konferenciji Employee Engagement & Retention: Privuci i zadrži.

23. travanj 2024 11:44