Aktualno
StoryEditor

RBA: Domaće tržište rada aktivnije zbog sezone, ali strukturne slabosti ipak ključna značajka

24. Rujan 2018.

Broj zaposlenih u drugom tromjesečju porastao je za 38 tisuća u odnosu na isto razdoblje lani, a broj nezaposlenih pao za 65 tisuća, a iako će pokazatelji za iduće tromjesečje vjerojatno pokazati nastavak poboljšanja tih pokazatelja, analitičari RBA upozoravaju na daljnju prisutnost strukturnih slabosti na tržištu rada.

Kako se navodi u analizi Raiffeisenbank Austria (RBA), preliminarni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) o kretanju aktivnog stanovništva, temeljeni na anketi o radnoj snazi, pokazuju da je u drugom ovogodišnjem tromjesečju broj zaposlenih osoba zabilježio rast od 38 tisuća u odnosu na isto razdoblje 2017. godine, odnosno 2,3 posto.

S druge strane, broj nezaposlenih je manji za 65 tisuća, što je na godišnjoj razini pad od 32,3 posto. Tako je stopa nezaposlenosti pala na 7,5 posto, što je 3,4 postotna boda manje nego u istom lanjskom razdoblju.

>>>RBA: Krediti poduzećima za obrtna sredstva i investicije pali

Analitičari RBA napominju da su se ovakva kretanja posljedično odrazila i na agregat aktivnog stanovništva koji je u istom promatranom razdoblju iznosio 1,80 milijuna.

"Na tromjesečnoj razini broj aktivnog stanovništva je viši za šest tisuća, odnosno 0,3 posto, dok je na godišnjoj razini broj aktivnih stanovnika manji za 26 tisuća, odnosno 1,4 posto", stoji u analizi, objavljenoj u ponedjeljak.

Porast aktivnog stanovništva u drugom tromjesečju praćen je rastom broja zaposlenih, za 55 tisuća, i padom broja nezaposlenih, za 50 tisuća, u odnosu na prvo tromjesečje. Iz RBA pojašnjavaju da je to u velikoj mjeri odraz sezonalnog karaktera hrvatskog gospodarstva, odnosno rasta zapošljavanja uslijed povećane potrebe zapošljavanja u turističkoj sezoni.

>>>Austrija jedina Hrvatima nije otvorila tržište rada

Kako se navodi u analizi, preliminarni podaci DZS-a pokazuju i da je broj neaktivnog stanovništva u drugom ovogodišnjem tromjesečju iznosio 1,725 milijuna. Time je na tromjesečnoj razini broj neaktivnih stanovnika zabilježio pad za devet tisuća, odnosno 0,5 posto, dok je na godišnjoj razini zabilježeno povećanje za 11 tisuća, za 0,6 posto.

"Posljedično spomenutim kretanjima, radno sposobno stanovništvo spustilo se na nove rekordno niske razine, na 3,533 milijuna građana, potvrdivši kontinuirano opadanje koje datira još od 2009. godine", upozoravaju iz RBA.

Naime, u odnosu na prvo tromjesečje 2018. broj radno sposobnih niži je za tri tisuće te je na godišnjoj razini zabilježio pad za 15 tisuća, odnosno 0,4 posto. Stopa aktivnosti je u drugom ovogodišnjem tromjesečju iznosila 51,1 posto te se na godišnjoj razini spustila za 0,5 postotnih bodova.

"Iako će pokazatelji s tržišta rada za treće tromjesečje vjerojatno pokazati nastavak poboljšanja pokazatelja (ne)zaposlenosti, zahvaljujući prije svega pozitivnim pomacima na tržištu rada kao rezultat sezonskih kretanja, ostaje činjenica da su na hrvatskom tržištu rada i dalje prisutne strukturne slabosti, poput neusklađenosti ponude i potražnje za radnom snagom, niske zaposlenosti te pojačanog migracijskog odljeva mladog radno sposobnog stanovništva", upozoravaju iz RBA.


Pratite Lider na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]

 


 

18. travanj 2024 13:22