Aktualno
StoryEditor

RBA: Krediti stanovništvu porasli na 119 milijardi kuna

02. Veljača 2018.

Na kraju lanjskog prosinca ukupni krediti odobreni stanovništvu od strane kreditnih institucija iznosili su 119 milijardi kuna, što je 0,2 posto manje u odnosu na prethodni mjesec, ali 1,2 posto ili 1,46 milijardi kuna više na godišnjoj razini, navodi se u analizi Raiffeisenbank Austria (RBA).

Udio kunskih plasmana u ukupnim plasmanima stanovništvu nastavio je višegodišnji trend rasta, dosegnuvši krajem prosinca 48 posto dok je krajem 2016. taj udio iznosio 42 posto, navode analitičari RBA u osvrtu na nedavno objavljene podatke Hrvatske narodne banke (HNB).

>>> Pažnja, drastično su postroženi uvjeti za stambene kredite

S druge strane, devizni krediti i oni uz valutnu klauzulu na kraju su prosinca imali udio u ukupnim kreditima stanovništvu od 52 posto, što znači da je nastavljen trend razduživanja stanovništva u tim vrstama kredita, pri čemu se smanjuju valutni rizici zaduženja.

Prema namjeni, najznačajniji udio u kreditima stanovništvu čine stambeni krediti, 44,4 posto, i gotovinski nenamjenski krediti, 36,1 posto, s tim da je iznos stanja stambenih kredita bio za 9,9 milijuna kuna manji u odnosu na studeni, dok je u odnosu na prosinac 2016. zabilježen rast za 327 milijuna kuna.

Godišnji rast iznosa stambenih kredita, ističe se u analizi RBA, prvenstveno je posljedica rasta iznosa kunskih stambenih kredita za 33,8 posto godišnje, dok kunski krediti uz valutnu klauzulu i oni devizni bilježe smanjenje u odnosu na prosinac 2016. - za 7,7,  odnosno 32,4 posto.

"Smanjenje kamatnih stopa u prošloj godini na novoodobrene kunske kredite kućanstvima bez valutne klauzule, ali i kamatnih stopa na prvi put ugovorene potrošačke kredite u kunama je, uz isključeni valutni rizik, zasigurno dobar poticaj za rast iznosa kunskih kredita", navodi se u analizi RBA, objavljenoj u petak.

>>>Štromar: Subvencionirani krediti osigurali povoljnije stanove za više od 2330 obitelji

Gotovinski nenamjenski krediti krajem prosinca iznosili su gotovo 43 milijarde kuna, što je za 44,2 mililijuna kuna manje u odnosu na stanje na kraju studenog, ali 2,2 milijarde kuna više u odnosu na kraj prosinca 2016.

"Iako stanje ukupnih kredita stanovništva od rujna prošle godine bilježi pozitivne godišnje stope rasta, njihov oporavak će u godini pred nama biti skroman. Naime, preduvjet za ulazak u nove financijske obaveze, osobito one dugoročne,  mogućnost je njihovog vraćanja, odnosno otplate kredita, pa su kretanja stanja ukupnih kredita stanovništva znatno ovisna o kretanjima na tržištu rada", zaključuje se u analizi RBA.

20. travanj 2024 09:06