Aktualno
StoryEditor

RBA: Krediti za obrtna sredstva i investicije porasli na mjesečnoj razini

09. Svibanj 2017.

Krediti poduzećima namijenjeni za investicije u ožujku su dosegnuli 31,1 milijardu kuna, što je 122 milijuna ili 0,4 posto više nego mjesec dana prije, a porasli su i krediti za obrtna sredstva, navodi se u analizi Raiffesenbank Austria (RBA).

>>>RBA: Poduzeća sve više koriste kunske kredite za obrtna sredstva i investicije

Ukupni krediti poduzećima za obrtna sredstva iznosili su, naime, krajem ožujka 33,9 milijardi kuna, što je 309 milijuna više nego mjesec dana prije, navodi se u osvrtu analitičara RBA na nedavno objavljene podatke Hrvatske narodne banke (HNB).

Na godišnjoj su razini, pak, ti krediti pali za 2,9 milijardi kuna ili 7,8 posto, dok su krediti za investicije stagnirali.

Tako su ukupni krediti za obrtna sredstva i krediti za investicije nefinancijskim trgovačkim društvima krajem ožujka iznosili 65 milijardi kuna.

- Trend godišnjeg pada u promatranoj kategoriji datira od svibnja 2012. godine, navode analitičari RBA.

Ističu da je, promatrano prema valutnoj strukturi, vidljiv rast udjela kunskih kredita u ukupnim kreditima poduzećima za obrtna sredstva i investicije, koji je krajem ožujka dosegnuo 36,3 posto, 2 postotna boda više u odnosu na lanjski ožujak.

>>>Nastavljen pad kredita poduzećima za obrtna sredstva i investicije

Povećana potražnja za kreditima u domaćoj valuti podržana je, poručuju analitičari RBA, i monetarnim mjerama HNB-a kroz uvođenje strukturnih operacija, čime se povećava srednjoročna ponuda kunskih izvora po konkurentnijim cijenama.

- Stoga i u nastavku godine očekujemo nastavak trenda koji upućuje na razmjerno veće korištenje kunskih kredita koje domaće banke plasiraju poduzećima, zaključuju analitičari RBA.

25. travanj 2024 09:47