Korona i biznis
20. veljača 2018.

RBA: Lani 789,5 milijuna kuna manje kredita poduzećima za investicije u odnosu na 2016.

Na kraju prosinca prošle godine stanje kredita poduzećima za obrtna sredstva i investicije iznosilo je 64,9 milijardi kuna, što je za 653 milijuna kuna manje u odnosu na studeni i 798,5 milijuna kuna manje u odnosu na kraj 2016., navodi se u analizi Raiffeisenbank Austria (RBA).

"Međutim, promatrano prema valutnoj strukturi, ukupni devizni krediti poduzećima - koji uključuju i kredite uz valutnu klauzulu - s udjelom oko 65 posto u ukupnim kreditima poduzeća, od srpnja prošle godine bilježe pozitivne godišnje stope rasta, što potvrđuje polagani gospodarski oporavak i rast investicija", navode analitičari RBA u osvrtu na nedavno objavljene podatke Hrvatske narodne banke (HNB).

>>>Uz investicije od oko 670 milijuna kuna Karlovac bi do kraja 2023. trebao biti siguran od poplava

Ukupni kunski krediti nefinancijskim društvima krajem prosinca 2017. iznosili su 22,3 milijarde kuna, što je pad od 2,7 posto u odnosu na studeni i 7 posto u odnosu na kraj 2016.

Prema navodima HNB-a, godišnji rast plasmana nefinancijskim poduzećima krajem 2017. u odnosu na isto razdoblje prethodne godine iznosio je 2,6 posto, na osnovi transakcija.

>>>HNB: U trećem kvartalu izravna stranja ulaganja u Hrvatsku niža za 103 milijuna eura

"Što se tiče nominalnog stanja plasmana poduzećima, oni su na kraju prosinca 2017. bili za 2,8 posto manji nego na kraju istog mjeseca prethodne godine, a to je većinom posljedica prodaja nenaplativih plasmana", navode analitičari RBA.

Gledajući, pak, po kreditnim kategorijama, krediti za investicije zabilježili su rast na mjesečnoj i godišnjoj razini za 2,6, odnosno 0,6 posto, te su na kraju prosinca 2017. iznosili 31,6 milijardu kuna.

"Ova kategorija, uz sporadične iznimke, bilježi pozitivne godišnje stope rasta od travnja prošle godine", navodi se u analizi RBA.

>>>Marić: Ako želimo održive stope rasta, investicije uz izvoz roba i usluga moraju biti jače

S druge strane, u prosincu su krediti za obrtna sredstva pali na mjesečnoj razini za 4,2, a na godišnjoj za 2,9 posto, na 33,3 milijarde kuna.

"U ovoj godini očekujemo da će nastavak povoljnih gospodarskih kretanja i oporavak investicija utjecati i na rast potražnje za kreditima nefinancijskih društava. Očekivanim kretanjima u prilog ide i rekordno visoka razina likvidnosti u sustavu koja utječe na pad kamatnih stopa na novoodobrene kredite, što svakako pridonosi povećanju kreditne aktivnosti u promatranom sektoru", zaključuju analitičari RBA.