Aktualno
StoryEditor

RBA: Obrtna sredstva i investicijski krediti u siječnju iznosili 64 milijarde kuna

23. Ožujak 2018.

Na kraju siječnja ukupni krediti poduzećima za obrtna sredstva i investicije iznosili su 64 milijarde kuna, što je oko 710 milijuna kuna manje u odnosu na isti lanjski mjesec, čime je nastavljen negativni trend koji traje od svibnja 2012. godine, navodi se u novoj analizi Raiffeisenbank Austria (RBA).

Promatrano pak prema valutnoj strukturi, ukupni devizni krediti poduzećima, koji uključuju i kredite uz valutnu klauzulu, a u ukupnim kreditima čine udio od 65,8 posto, zabilježili su pozitivnu godišnju stopu rasta sedmi mjesec zaredom, dosegnuvši 42,1 milijardu kuna.

>>> RBA: Krediti poduzećima za obrtna sredstva i investicije pali 

S druge strane, kunski krediti nefinancijskim trgovačkim društvima na godišnjoj razini bilježe pad od 7,5 posto te je njihovo stanje na kraju siječnja iznosilo 21,9 milijardi kuna, navode analitičari RBA u osvrtu na nedavno objavljene podatke Hrvatske narodne banke (HNB).

Prema podacima HNB-a o ukupnim plasmanima nefinancijskim poduzećima na osnovi transakcija, u siječnju je u odnosu na mjesec ranije zabilježeno blago ubrzavanje godišnje stope rasta, na 2,8 posto, dok je na mjesečnoj razini zabilježen pad od 0,4 posto.

"S druge strane, nominalni iznos plasmana poduzećima u siječnju je na mjesečnoj i na godišnjoj razini zabilježio negativnu stopu rasta, 1,3 odnosno 3,4 posto, što je većinom posljedica prodaja nenaplativih plasmana", napominju iz RBA.

Gledajući, pak, po kreditnim kategorijama,, krediti za investicije su uz mjesečni pad od 0,8 posto na kraju siječnja iznosili 31,2 milijardi kuna, dok je na godišnjoj razini zabilježen rast od 0,3 posto.

S druge strane, krediti za obrtna sredstva nastavljaju s negativnim godišnjim stopama rasta, koja iznosi 2,4 posto. Naime, uz mjesečno smanjenje od 0,8 posto te nastavak pada na godišnjoj razini krediti za obrtna sredstva su na kraju siječnja iznosili 32,9 milijardi kuna, stoji u analizi.

>>> Poticanje ulaganja: Sedma promjena zakonodavnog okvira u deset godina

"S obzirom na očekivani nastavak povoljnih gospodarskih kretanja i oporavak investicija, očekujemo i oporavak potražnje za kreditima nefinancijskih društava. Pritom visoka razina likvidnosti u sustavu utječe na pad kamatnih stopa na novoodobrene kredite, što bi svakako moglo pridonijeti povećanju kreditne aktivnosti u promatranom sektoru. S druge strane, jedan dio (većih) poduzeća i dalje koristi povoljne uvjete financiranja na međunarodnim tržištima direktnim zaduživanjem kod inozemnih banaka i tako stvara konkurenciju domaćim bankama u povećanju kreditne aktivnosti", zaključuju analitičari RBA.

19. travanj 2024 18:50