Aktualno
StoryEditor

RBA-ove prognoze: Očekuje se rast investicija

15. Travanj 2018.

Srednja i Istočna Europa rastu, projekcije BDP-a malo su više za ovu godinu, povećavaju se investicije, plaće i zaposlenost. To su, ukratko, projekcije analitičara austrijskog Raiffeisen Bank Internationala. No Hrvatska ne pripada tom klubu toliko uspješnih.

- Dok trgovina na malo, povjerenje potrošača i turistički pokazatelji sugeriraju daljnji rast potrošnje kućanstva, pad industrijske proizvodnje i visoka ovisnost o uvozu potiču nas da budemo vrlo oprezni, piše Zrinka Živković Matijević, direktorica Ekonomskih istraživanja hrvatskog RBA-a, upozoravajući na to da je turizam i dalje glavni rizik za BDP unatoč tomu što bi i ove godine mogao ostvariti izvrsne rezultate.

>>>Živković-Matijević: Nakon Fitcha i S&P-a očekujem da i Moody’s podigne rejting Hrvatske

Budući da je pola kapaciteta u privatnom smještaju, to će, jasno, povećati raspoloživ dohodak i potrošnju goriva. Ističe da takav scenarij favorizira proračunske prihode, posljedica čega bi uz istodobno smanjenje javnoga duga mogao biti uravnoteženi proračun. Investicije bi se trebale pojačati u ovoj godini, pogotovo u javnom sektoru, koje su lani zakazale. Ulaganja privatnoga sektora vuku snagu pozitivnog sentimenta i niskih kamatnih stopa, što bi se napokon, kaže Živković Matijević, moglo manifestirati u jačoj kreditnoj aktivnosti u 2018.

>>>Izazovi javnog sektora: Javne investicije mogu biti pokretač privatnih

Projekcije RBA-ovih analitičara daju dvojaku sliku: država smanjuje razinu svojih dugova, očekuje se povećanje javnih investicija te smo sve bliže uravnoteženome proračunu. No gospodarski rast usporava, poduzetnici još nisu pojačali aktivnost; ove godine taj bi rast mogao biti 2,3 posto, a iduće 2,5 posto. Stoga je pitanje prebacuje li se Hrvatska u nižu brzinu jer se približava semaforu na kojemu je crveno ili da bi ubrzala jer mora pretjecati druge.

25. travanj 2024 23:20