Aktualno
StoryEditor

RBA: Pad nezaposlenosti u prosincu posljedica povećanog ispisa i smanjenog upisa u evidenciju

18. Siječanj 2018.

U prosincu prošle godine u Hrvatskoj je broj nezaposlenih pao na mjesečnoj razini, što odstupa od dosadašnjeg trenda, a posljedica je rasta broja izlazaka iz evidencije nezaposlenih i pada ulazaka u evidenciju, navodi se u novoj analizi Raiffeisenbank Austria (RBA).

Prema posljednjim podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), u prosincu su bile registrirane 187.363 nezaposlene osobe, što je 0,4 posto manje u odnosu na studeni, a 20,8 posto ili oko 49.000 osoba manje u odnosu na prosinac prethodne godine.

>>>HZZ: Krajem prosinca 21 posto manje nezaposlenih nego 2016.

- Ako uzmemo u obzir sezonska kretanja broja nezaposlenih osoba, prošlogodišnji prosinac odstupa od trenda, s obzirom da u posljednjem mjesecu u godini u pravilu raste broj nezaposlenih osoba na mjesečnoj razini, što je prije svega odraz visoke ovisnosti hrvatskog tržišta rada o sezonskim poslovima u turizmu, navode analitičari RBA u osvrtu na nedavno objavljene podatke HZZ-a.

U analizi, objavljenoj u četvrtak, objašnjava se da je pad broja nezaposlenih na mjesečnoj i na godišnjoj razini posljedica rasta broja izlazaka iz evidencije nezaposlenih, dok broj ulazaka u evidenciju bilježi pad.

Tako se navodi da su u prosincu u evidenciju nezaposlenih ušle ukupno 22.162 osobe, što predstavlja pad na mjesečnoj razini za 20,3 posto, dok je na godišnjoj razini pad iznosio 17,4 posto, pri čemu je zabilježen pad u svim dobnim skupinama do 54 godine starosti.

S druge strane, broj izlazaka iz evidencije nezaposlenih bilježi rast i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. Tako je ukupno u prosincu iz evidencije izašlo 22.855 osoba, što je na mjesečnoj razini više za 13,4 posto, a na godišnjoj za 1,7 posto.

>>>Igre s brojkama: Nezaposlenost pala jer je HZZ izbrisao 45.000 ljudi iz evidencije

- Ohrabruje podatak da je mjesečni i godišnji rast broja izlazaka iz evidencije nezaposlenih prvenstveno posljedica izlaska radi zapošljavanja na temelju radnog odnosa i drugih poslovnih aktivnosti, dok pada broj onih koji iz evidencije izlaze zbog odjava s evidencije i nejavljanja te nepridržavanja zakonskih odredbi, navodi se u analizi RBA.

Dodaje se da povijesni podaci ukazuju na to da bi prvi mjeseci ove godine mogli donijeti porast broja nezaposlenih na mjesečnoj razini, dok bi početak zamjetnijeg pada nezaposlenosti mogao započeti ponovo u proljetnim mjesecima, kada počinju pripreme za glavnu turističku sezonu.

28. travanj 2024 02:18