Aktualno
StoryEditor

RBA: Prekid trenda razduživanja poduzeća, krediti porasli za 620 milijuna kuna

28. Studeni 2017.

U rujnu su ukupni krediti poduzećima za obrtna sredstva i investicije iznosili 66,4 milijarde kuna, što je za 620 milijuna ili 0,9 posto više nego u istom lanjskom mjesecu, a taj rast na godišnjoj razini ukazuje na prekid trenda razduživanja poduzeća koji traje od svibnja 2012., navodi se u analizi Raiffeisenbank Austria (RBA).

U osvrtu na nedavno objavljene podatke Hrvatske narodne banke (HNB), analitičari RBA ističu da je porast ukupnih kredita na godišnjoj razini predvođen rastom kredita za investicije, koji su krajem rujna iznosili 31,4 milijarde kuna, što je za 430 milijuna kuna više u odnosu na isti lanjski mjesec.

Krediti za obrtna sredstva su pak, nakon 47 mjeseci pada na godišnjoj razini, u rujnu zabilježili porast od 0,5 posto u odnosu na isti lanjski mjesec i dosegnuli 35 milijardi kuna.

>>> Poduzetnicima 200 milijuna eura za kredite

Porast kredita za obrtna sredstva i investicije na godišnjoj razini "ujedno znači i prekid trenda razduživanja poduzeća koji je započeo u svibnju 2012., kada su ukupni krediti poduzećima za obrtna sredstva i investicije iznosili 81,4 milijarde kuna", ističe se u analizi, objavljenoj u utorak.

Prema valutnoj strukturi kredita poduzećima za obrtna sredstva i investicije, na godišnjoj je razini zabilježen pad udjela kunskih kredita s 36,9 na 35 posto, što znači da je udio deviznih kredita porastao na 65 posto.

Ukupna vrijednost kunskih kredita na godišnjoj je razini zabilježila pad od 4,2 posto, dok je rast vrijednosti deviznih kredita iznosio 4 posto.

Na mjesečnoj su razini, pak, krediti poduzećima za obrtna sredstva i investicije u rujnu porasli 200 milijuna kuna ili 0,3 posto, navodi se u analizi RBA.

24. travanj 2024 02:10