Aktualno
StoryEditor

RBA: Trend razduživanja poduzeća usporava i primiče se kraju

18. Listopad 2017.

U kolovozu su ukupni krediti poduzećima iznosili 66,2 milijarde kuna, što je 0,1 posto ili 63 milijuna kuna manje nego u srpnju, dok je na godišnjoj razini zabilježen pad od 195 milijuna kuna ili 0,3 posto, čime je nastavljen trend razduživanja poduzeća koji traje od 2012., navodi se u analizi Raiffeisenbank Hrvatska (RBA)

U osvrtu na podatke Hrvatske narodne banke (HNB), analitičari RBA ističu i to da je stopa pada tih kredita od 0,3 posto na godišnjoj razini najniža od kada je taj negativni trend započeo u 2012., pa je stoga moguće da se trend razduživanja poduzeća primaknuo kraju.

>>> Hrvatski bruto inozemni dug krajem lipnja 40,4 milijarde eura

Pad ukupnih kredita na godišnjoj razini predvođen je padom u kategoriji kredita za obrtna sredstva gdje su krediti krajem kolovoza iznosili 35 milijardi kuna, pa je njihov pad na godišnjoj razini usporio na 0,6 posto.

S druge strane, krediti za investicije porasli su na godišnjoj razini za 0,1 posto te su iznosili 31,2 milijarde kuna. Krediti za investicije bilježili su kontinuirani pad na godišnjoj razini također od svibnja 2012., a trend je prvi put preokrenut u ožujku ove godine, navode analitičari RBA.

Promatrano prema valutnoj strukturi ukupnih kredita poduzećima za obrtna sredstva i investicije, na godišnjoj je razini zabilježen blagi pad udjela kunskih kredita s 36,9 na 35,4 posto, što znači da je i udio deviznih kredita blago porastao na razinu oko 64,6 posto.

Pritom su, navode analitičari RBA, kunski krediti na godišnjoj razini zabilježili pad od 3,5 posto, dok je rast deviznih kredita iznosio 2 posto.

U analizi se navodi i da je, prema anketi HNB-a o kreditnoj aktivnosti, nakon šest uzastopnih tromjesečja ublažavanja standarda odobravanja kredita poduzećima u drugom i trećem tromjesečju 2017. zabilježeno blago pooštravanje standarda.

>>> RBA: Nastavljen trend razduživanja poduzeća

Ublažavanju standarda za kredite poduzećima ponajprije su pridonosili pojačana konkurencija među bankama i povoljni uvjeti likvidnosti, dok je na pooštravanje standarda u drugom i trećem tromjesečju najviše djelovala percepcija rizika.

"U trećem je tromjesečju pooštravanje standarda bilo najizraženije u kategoriji kreditiranja malih i srednjih poduzeća. Potražnja za dugoročnim i kratkoročnim kreditima poduzećima nastavila je rasti, dok rastu potražnje najviše pridonose potrebe poduzeća za financiranjem zaliha i obrtnoga kapitala te investicija u fiksni kapital", zaključuju analitičari RBA.

30. travanj 2024 00:59