16. studeni 2018.

RBA: Veliki pad kredita poduzećima za obrtna sredstva i investicije

Ukupni krediti poduzećima za obrtna sredstva i investicije su u rujnu iznosili 64,8 milijardi kuna, 1,6 milijardi kuna manje nego u istom lanjskom mjesecu, što predstavlja pad tih kredita na godišnjoj razini treći mjesec zaredom, navodi se u novoj analizi Raiffeisenbank Austria (RBA).

>>>Krediti stanovništvu porasli gotovo 4 posto, na 122,6 milijardi kuna

„Iako devizni krediti u ukupnim kreditima poduzećima čine značajniji udio, gotovo 68 posto, njihovo povećanje od 1,9 posto godišnje nije uspjelo neutralizirati negativan doprinos pada iznosa kunskih kredita, čija je godišnja stopa pada od 9,8 posto najviša od kada su dostupni podaci, od 2011. godine”, navode analitičari RBA u osvrtu na nedavno objavljene podatke Hrvatske narodne banke (HNB).

Na kraju rujna kunski krediti poduzećima iznosili su gotovo 21 milijardu kuna, dok su devizni krediti i oni uz valutnu klauzulu iznosili 43,8 milijardi kuna.

U analizi se navodi i da je pad ukupnih kredita na godišnjoj razini posljedica pada kredita za obrtna sredstva za 6,1 posto, dok su krediti za investicije porasli peti mjesec zaredom, za 1,6 posto.

U strukturi ukupnih kredita obje vrste kredita čine približno podjednake udjele. Tako su krediti za investicije na kraju rujna iznosili 31,9 milijardi kuna, dok su krediti za obrtna sredstva iznosili 32,8 milijardi.

U analizi se navodi i da su ukupni plasmani nefinancijskim poduzećima na osnovi transakcija - koji isključuju utjecaj tečaja, cjenovnih prilagodbi vrijednosnih papira, reklasifikacija te otpisa plasmana - u rujnu porasli za 3,3 posto u odnosu na isti lanjski mjesec.

>>>Obrnuta hipoteka – krediti koji se troše za života, a otplaćuju nakon smrti

S druge strane, iznos plasmana poduzećima na osnovi stanja u promatranom mjesecu je na godišnjoj razini pao za 2 posto, što je uglavnom posljedica prodaja nenaplativih plasmana, zaključuje se u analizi RBA.