Aktualno
StoryEditor

Reagiranje Croatia Airlines na tekst s naslovom Sumrak uhljeba

07. Ožujak 2017.

U tjedniku Lider od 3. ožujka 2017. godine u tekstu pod naslovom Sumrak uhljeba poslovanje Croatia Airlinesa nepotrebno je dovedeno u negativni kontekst, što kod čitatelja izaziva pogrešne zaključke.

U tekstu se navodi, citiramo, “U drugim tvrtkama kadroviranja nije bilo, čak ni u HŽ Cargu, koji balansira na rubu stečaja, ni u HŽ Putničkom prometu, kojem je blokirana nabavka novih vlakova jer Vlada za njih ne želi dati jamstva, ni u Croatia Airlinesu, koji prodaje slotove pa ih opet unajmljuje...”

Spominjanje nacionalnog avioprijevoznika u ovom kontekstu navodi na zaključak kako se radi o nepovoljnom poslovnom aranžmanu za kompaniju, odnosno da su slotovi prodani i zatim unajmljeni uz određene financijske obveze, što je u cijelosti netočno. Činjenica je da je Croatia Airlines, uz suglasnost Nadzornog odbora i većinskog dioničara tvrtke – Vlade Republike Hrvatske, sklopio ugovor o prodaji pet od ukupno devet slotova na londonskoj zračnoj luci Heathrow američkoj aviokompaniji Delta Air Lines.

>>>U novom broju Lidera: Sumrak uhljeba – Država ne može naći ni dužnosnike ni direktore

Kupoprodajnim ugovorom bila je predviđena mogućnost da Delta Air Lines prepusti Croatia Airlinesu korištenje navedenih slotova u ovogodišnjem ljetnom redu letenja (do 29. listopada 2017.g.) i to bez ikakve naknade. Zbog toga je potpisan i dodatni, standardni ugovor o korištenju navedenih slotova (Slot User Agreement) na temelju kojeg će Croatia Airlines do 29. listopada tj. do kraja ljetne sezone obavljati sve letove na liniji Zagreb - London Heathrow, kao i dosad.

Također, u navedenom je tekstu Croatia Airlines nepotrebno i neargumentirano stavljen u kontekst hrvatskih tvrtki s poteškoćama u poslovanju. Croatia Airlines jedini je europski avioprijevoznik koji je uspješno proveo restrukturiranje prema EU pravilima za državne potpore, te je 2013., 2014. i 2015. godine zabilježio neto dobit, a prema preliminarnim financijskim izvješćima trend profitabilnog poslovanja nastavljen je i u 2016. godini, dakle četvrtu godinu zaredom.

Zbog potpunoga i pravodobnog informiranja javnosti, a temeljem čl. 40. i 41. Zakona o medijima, traži se objava ovog ispravka objavljene informacije na istom ili istovrijednom mjestu te na isti ili istovrijedan način na koji je bila objavljena i informacija na koju se ispravak odnosi.

Croatia Airlines d.d.

06. svibanj 2024 22:21