Aktualno
StoryEditor

Reagiranje na članak: HEP - U ovoj će godini Hrvatska potrošiti više struje iz uvoza nego iz domaće proizvodnje

23. Listopad 2017.

Iz HEP-a je upućeno reagiranje na članak "HEP - U ovoj će godini Hrvatska potrošiti više struje iz uvoza nego iz domaće proizvodnje", novinarke Ksenije Puškarić, koji je 19. listopada 2017. godine objavljen u tjedniku Lider.

Ovim reagiranjem želimo upozoriti na pogrešno izvođenje zaključaka iz podataka koje smo uputili u odgovoru na postavljena pitanja. Podaci koje smo dali ne odnose se na ukupnu proizvodnju, potrošnju i uvoz električne energije na razini Republike Hrvatske, jer HEP nije jedini proizvođač, trgovac i opskrbljivač električnom energijom na hrvatskom tržištu. U tom smislu, podaci se odnose na strukturu izvora električne energije koju HEP osigurava za potrebe svojih kupaca u Hrvatskoj i inozemstvu.

>>>Novi broj Lidera: Agrokor – Tko je potpisao, potpisao je

Nadalje, potrebno je razlikovati nabavu električne energije i uvoz. Uvoz je tek jedna od tri komponente nabave izvan sustava HEP-a, uz obvezni otkup električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj (od HROTE-a) i nabavu električne energije od trgovaca koji posluju u RH.

Jednako tako treba razlikovati uvoz i neto uvoz. Razlika između HEP-ovog uvoza i izvoza (neto uvoz) u 2016. godini iznosila je 1.481 GWh što čini manje od 10 posto ukupne električne energije kojom je HEP raspolagao u 2016. godini.

25. travanj 2024 04:05