Aktualno
StoryEditor

Recesija u Europi mogla bi dovesti do rekordnog rasta cijena zlata

06. Veljača 2019.

Već mjesecima slušamo vijesti o lošem globalnom stanju gospodarstva. Trgovinski rat između Kine i SAD-a nije završio, a Brexit je i dalje pun nesigurnosti. Paralelno sa navedenim problemima Italija je službeno ušla u recesiju i za očekivati je da će se kriza proširiti po Europi. Idući tjedan očekujemo objavu njemačkog BDP-a, ukoliko i Njemačka uđe u recesiju Europska centralna banaka će podići kamatne stope kako je i najavljeno.

U SAD-u je situacija bolja i dizanje kamatne stope možda uopće neće biti ni potrebno. Mnogi investitori smatraju da će kamatne stope padati, a ne rasti stoga se mnogi odlučuju na ulaganje u plemeniti metal tj. zlato. Cijena zlata neprestano raste, a ovaj rast je tek počeo. Za vrijeme zadnje svjetske rize u 4. godine cijena zlata je porasla skoro 200%. Rekordna cijena zabilježena je 2011. godine i analitičari smatraju da će i u nadolazećoj krizi zlato dosegnuti rekordnu cijenu.

Na svjetskim robnim burzama prošli tjedan nije bio buran iako mnogi špekuliraju o trgovinskom ratu i mogućim rješenjima kako za SAD tako i za Kinu. Očekuje se da će Kina početi kupovati sojino zrno, pšenicu i kukuruz no još se ne zna kojem tržištu će se okrenuti. Amerikanci se i dalje nadaju da će Kina kupiti njihov kukuruz no za sada nema nikakve potvrde.

Istovremeno vremenske prilike u Brazilu idu u prilog brazilskom kukuruzu i novom urodu. Kina je izjavila kako planira ugovoriti 5 milijuna mt američkog sojinog zrna no nitko nije siguran odnosi li se izjava na 5 milijuna mt koji su već ugovoreni ili na dodatnih 5 milijuna mt. Novi ugovori bi u rekordnom roku podigli cijenu sojinog zrna i sojine sačme na globalnom nivou.

U Peruu je i dalje mirno jer su Kinezi počeli sa proslavom Nove godine 05.02. Istovremeno ribolov u južnom Peruu je prilično dobar, dosadašnji ulov iznosi oko 120 000 mt ribe od čega je proizvedeno 27 500 mt ribljeg brašna.

19. travanj 2024 18:45