Aktualno
StoryEditor

Reforma eurozone: Do ožujka ‘približavanje stavova‘, prve odluke najranije u lipnju

15. Prosinac 2017.

Francuski predsjednik Emmenuel Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel objavili su u petak u Bruxellesu da do ožujka sljedeće godine žele usuglasiti stajališta oko reforme eurozone.

"Željeli bismo da do ožujka približimo naša stajališta", rekla je Merkel na zajedničkoj konferenciji za novinare po završetku summita EU-a u Bruxellesu. U ožujku je predviđe novi summit eurozone.

"Sve što mogu reći jest da to želim, a gdje ima volje ima i puta. Naći ćemo zajedničko rješenje jer Europa to treba", dodala je njemačka kancelarka.

>>> Zahtjev je ‘na stolu’: Komisija istaknula hrvatsku želju za eurom

Slično je rekao i Macron,  kazavši da oboje imaju volju za prilbližavanjem stajališta.

Čelnici EU-a održali su u petak prvi summit eurozone u proširenom sastavu, koji uključuje 27 članica, sve osim Velike Britanije. Komisija je prije nekoliko dana objavila svoje ideje o reformi euorozone, koje, među inim, uključuju uvođenje položaja europskog ministra financija koji bi ujedno bio povjerenik u Komisiji i šef euroskupine te pretvaranje Europskog stabilizacijskog mehanizma, fonda za rješavanje kriza u eurozoni, u neku vrstu europskog monetarnog fonda.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk potvrdio je da će se novi summit eurozone održati u ožujku, a u lipnju bi se mogle donijeti prve odluke. EU se dogovorio da će se u postupku reforme eurozone usredotočiti na najmanje sporna pitanja.

18. travanj 2024 17:57